Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lekári a riadiaci pracovníci nemocníc musia mať manažérske vzdelanie
Zdielať na

Lekári a riadiaci pracovníci nemocníc musia mať manažérske vzdelanie

BRATISLAVA / Vláda pred piatimi rokmi prijala nariadenie, podľa ktorého stredný a vyšší manažment v nemocniciach musí mať od januára 2016 aj ekonomické vzdelanie. Mnohí ho ale stále nemajú. Odmietajú ho.

Lekári mali päť rokov na dovzdelanie. "V zmysle súčasne platného nariadenia vlády platí, že od roku 2016 potrebuje zdravotnícky pracovník na to, aby mohol zastávať riadicu pozíciu, pokiaľ hovoríme o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, potrebuje špecializáciu na riadenie," ozrejmuje hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla.

Za i proti

Sú odborníci, ktorí si vzdelanie doplnili. "Ja som absolvoval toto vzdelanie s tým, že si myslím, že mi to dalo veľa. Čo sa týka prehľadu o zdravotníckom manažmente, či už čo sa týka ekonomiky, personalistiky, právneho povedomia," hovorí Martin Petrenko, odborník s viac ako 20-ročnými skúsenosťami.

Iní to ale odmietajú. "Školenie som zatiaľ neabsolvovala. Jednak som prednosta kliniky a mnohé pedagogické veci a publikačno-vedecké sú pre prednostov tým najdôležitejším a tieto manažérske a organizačné veci, na to by mali byť vzdelaní iní podľa môjho názoru," hovorí napríklad Darina Chovancová.

Náklady navyše

Za vzdelanie sa platí. No len málo nemocníc je ochotné štúdium lekára prefinancovať. Väčšina odborníkov si ho hradí sama. Cena sa pohybuje od 1 000 do 1 500 eur.

"Nehradil mi to zamestnávateľ, čo považujem do istej miery za pozitívum z toho dôvodu, že nie som zamestnávateľovi zaviazaný žiadnym spôsobom," hovorí Petrenko.

"Podľa môjho názoru je to dosť veľká finančná záťaž a neviem, či tie očakávania od tohto vzdelávania sa naplnia i do praxe. Právomoci sú totiž stále dosť minimálne," oponuje Chovancová.

Predĺženie lehoty

Ministerstvo sa rozhodlo, že lekárom lehotu na dovzdelanie predĺži. "Na základe podnetov z praxe, keďže sa nám ozývali lekári, ktorých je naozaj veľký počet, prišlo k novele tohto nariadenia a posúvame tu nutnosť toho, že musia mať špecializáciu na vzdelanie až do roku 2020," uviedol Bubla.

Postoj rezortu zdravotníctva prekvapuje šéfa Asociácie nemocníc, ktorý titul z manažmentu má. "Podstatné je, aby naozaj tí riadiaci pracovníci, lekári mali aj manažérske vzdelanie. Lehotu nepovažujem za kľúčovú. Je to bežná prax i v zahraničí," hovorí Marián Petko.

Z lekárov musia byť i manažéri, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy