Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Americkí vojaci na Slovensku, krajina sa pripravuje na ich presun
Zdielať na

Americkí vojaci na Slovensku, krajina sa pripravuje na ich presun

BRATISLAVA / Na Slovensko prídu v pondelok popoludní americkí vojaci z 2. jazdeckéko pluku. Bratislavská polícia preto pripravuje v súvislosti s ich presunom potrebné opatrenia. Účelom opatrení je zabezpečenie ochrany života, zdravia, majetku občanov, ale i verejného poriadku, dodal bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff.

Napriek rôznym názorom a smerom sa v pondelok v Bratislave dokázali viaceré politické strany, hnutia, organizácie a jednotlivci zhodnúť. Spoločne sa vybrali protestovať proti prechodu amerického konvoja cez Slovensko. Paradoxne práve tento konvoj má byť súčasťou medzinárodného vojenského cvičenia zameraného na bezpečnosť.

Americký armádny konvoj vstúpi na naše územie cez hraničný priechod Brodské-Břeclav. Spolu príde do 640 vojakov a 150 kusov kolesovej techniky.

Presúvať by sa mali väčšinou po diaľnici. Informoval o tom zástupca náčelníka generálneho štábu Pavel Macko.

V Bratislave i na slovensko-českom hraničnom priechode protestovali odporcovia amerického konvoja, pozrite si reportáž:

Prespia na Slovensku

Americkí vojaci, ktorí sa z Nemecka presúvajú na cvičenie do Maďarska, na Slovensku prespia. Časť by mala byť na letisku v Kuchyni a časť vo výcvikovom priestore Turecký vrch.

Podľa plánov by mali najneskôr do 17. septembra Slovensko opustiť. Všetko sú to plány. Situácia sa môže zmeniť, dodal Macko.

Pred časom cvičili elitní americkí vojaci priamo na Slovensku, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy