Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ministri vnútra EÚ sa dohodli na prerozdelení 40 000 utečencov
Zdielať na

Ministri vnútra EÚ sa dohodli na prerozdelení 40 000 utečencov

Zdroj: SITA

BRATISLAVA/RÖZSKE / Maďarskí policajti popoludní zablokovali hlavný priechod pre utečencov na srbsko-maďarskej hranici. Vytvorili kordón a natiahli ostatné drôty cez železničnú trať, po ktorej denne chodili tisíce utečencov. Krátko potom ale policajti podľa agentúry Reuters dovolili utečencom prechádzať v malých skupinách cez normálny hraničný priechod.

V pondelok sa v Bruseli konala schôdzka ministrov vnútra Európskej únie.

Jean Asselborn, minister zahraničia a pre migráciu predsedníckeho Luxemburska, na záverečnej tlačovej konferencii len uviedol, že plán prerozdelenia 120 000 osôb podporila veľká väčšina členských krajín. Ich snahu vzápätí vo vyhlásení ocenila Európska komisia, ktorá redistribúciu žiadateľov o azyl minulý týždeň navrhla.

Asselborn pripomenul, že ministri potvrdili už skôr dohovorené presídlenie 40 000 žiadateľov o azyl, ktorí sú teraz v Taliansku a v Grécku. "Presídlenie týchto utečencov sa teraz bude môcť začať veľmi rýchlo," povedal Asselborn. Dvojročný program, v ktorom členské štáty EÚ zatiaľ dobrovoľne súhlasili prevziať len niečo cez 32 000 osôb, označil za významný politický signál.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy