Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Mladí Slováci si v lete privyrábali v automobilkách, pochvaľujú si platy
Zdielať na

Mladí Slováci si v lete privyrábali v automobilkách, pochvaľujú si platy

BRATISLAVA,TRNAVA / Mladé dievčatá namiesto pláže vo výrobnej hale a ešte aj spokojné? Spolu so svojimi rovesníkmi chlapcami sa rozhodli pre brigádu v jednej z našich automobiliek a prácu si pochvaľujú.

Partička mladých patrí k nemalej skupine, ktorá si vyskúšala, aké to je vymeniť leto a pláže za automobilku. Rôzne školy, rôzne pozície. "Skúsenosti od obyčajnej roboty až po logistické systémy," opisuje náplň svojej práce brigádnik Michal Zelenka.

Nebrigádovalo sa len v Bratislave. Na svoje si prišli aj mladí v Trnave. "Na začiatku som začal pri škole a dnes mi to už dáva väčšie obzory, na čo by som sa chcel zamerať," tvrdí praxujúci na oddelení PR PSA Trnava Martin Riák.

Víťazná situácia

Brigádnikov potrebovali všade. Čo sa týka počtu, vyhral bratislavský Volkswagen, zamestnal ich cez 500. "Dali sme príležitosť takmer sto študentom," povedal hovorca PSA Peugeot a Citroën Peter Švec.

Je to win win, teda víťazná situácia ako pre mladých tak aj pre fabriky. "Pre nás je dôležité, že získavajú praktické súskenosti, ktoré sa nám potom zídu ako zamestnanci," vysvetľuje hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Makayová.

Dobre zaplatené

Brigádu v automobilkách si mladí pochvaľujú a to nie len pre skúsenosti, ale aj pre zárobok. "Je to zaplatené dobre a beriem to aj ako dobrú skúsenosť," hovorí brigádnička vo výrobe Dominika Môciková.

"Keď hovoríme o brigádnikoch v administratíve tak tam je 4,50 na hodinu a keď o výrobe v praxi znamená 640 eur plus 1,60 za nočnú zmenu," vymenováva Švec.

Továreň - to nie je len výrobná linka, lakovňa, či oddelenie mechatroniky. Baby a rečové znalosti sa zídu "Pracujem v pilotnej hale, kde často chodia zahraničné návštevy," tvrdí brigádnička Simona Ňukovičová.

Reportáž o brigádach v automobilke spracoval redaktor Richard Juriš:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy