Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Fico v Rožnave: sľúbil pomoc okresom s vysokou nezamestnanosťou
Zdielať na

Fico v Rožnave: sľúbil pomoc okresom s vysokou nezamestnanosťou

ROŽŇAVA / Predstavitelia vlády, na čele s premiérom Robertom Ficom, sa v stredu v Rožňave stretli s primátormi a starostami miest a obcí s vysokou mierou nezamestnanosti. Hovorili spolu o možnej pomoci pre tieto okresy.

V centre rožňavského námestia na premiéra čakalo približne 50 ľudí. Po jeho príchode sa s niektorými aj privítal.

Robert Fico sa v Rožňave stretol s predstaviteľmi miestnej štátnej správy a samosprávy. Diskusia sa týkala hlavne pomoci regiónom s vysokou nezamestnanosťou.

Stretnutie sa konalo v historických priestoroch starobylej radnice. Premiér spolu s niektorými ministrami tu predstavil svoj druhý sociálny balíček.

"Jedným z týchto opatrení má byť aj akýsi automat, ktorý sa naštartuje na podporu zamestnanosti, vytvárania nových pracovných miest a podnikania v okresoch kde bude určitá miera nezamestnanosti," vysvetlil Fico.

Lepšie podmienky

Pre okresy s 20 a viac percentnou nezamestnanosťou pripravili opatrenia, ktoré by mali byť súčasťou pripravovaného zákona.

"Našou ambíciou je, aby návrh zákona bol schválený s účinnosťou ku 1.12. 2015," povedal premiér.

Premiér by chcel zvýhodniť podmienky aj pre poľnohospodárov v dotknutých regiónoch ako aj pre investorov.

"Ak investor príde s investíciou 100 tisíc eur a viac a zaviaže sa vytvorením minimálne 10 pracovných miest vznikne mu nárok na štátnu pomoc vo výške 45 až 50 percent," informoval.

Podpora bývania

Ambíciou je aj prispievanie štátu na sociálne a nájomné byty, čím by sa mohla znížiť aj cena za nájom.

"Máme záujem, aby sme podporili dotačnou zložkou byty nižšieho štandardu až do výšky 85 percent, pričom zvyšok by bolo možné vykryť úvermi zo štátneho fondu rozvoja bývania,"
prezradil štátny tajomník pre rezort dopravy František Palko.

Uvažuje sa aj o projektoch na podporu pracovných miest. Malo by ísť o odvodovú úľavu pre nezamestnaných od šesť mesiacov. Predstavitelia samospráv sociálny balíček uvítali.

"Keď sa splnia všetky tieto sľuby a ja verím že sa splnia tak to veľmi pomôže týmto regiónom, lebo tieto regióny to veľmi potrebujú a na takúto pomoc aj veľmi čakajú," potvrdil primátor Rožňavy Pavol Burdiga. 

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy