Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V júli sa na salmonelu nakazilo 339 Slovákov
Zdielať na

V júli sa na salmonelu nakazilo 339 Slovákov

BRATISLAVA / Od začiatku júla sa na Slovensku nakazilo salmonelou 339 ľudí. K ochoreniu najčastejšie dochádza po konzumácii hydiny, vajec a výrobkov z nich.

"Od začiatku roka sme mali spolu 85 epidémii, kedy sa nakazilo 256 osôb," informuje Martina Merková z komunikačného odboru ÚVZ. K ochoreniu najčastejšie dochádza po konzumácii hydiny, vajec a výrobkov z nich. Šírenie nebezpečnej  nákazlivej ľudskej choroby pritom môže byť klasifikované ako trestný čin.

"V prípade úmyselného pritom najzávažnejšom trestnom čine hovoríme o trestnej sadzbe 4 až 10 rokov a v prípade nedbanlivého konania je trestná sadzba vo výške od 1 do 5 rokov," objasňuje odborník na trestné právo Tomáš Strémy.

Priestupok

V prípade, že sa dokáže, že išlo o nedbanlivosť a nie úmyselný čin tak sa takéto prípady posudzujú aj ako priestupok.

Rovnaký problém riešia aj naši západní susedia. "Počas víkendu sme hospitalizovali 30 ľudí a ďalších 50 sme ošetrili ambulantne, pretože tam nebol dôvod k hospitalizácii," informuje o situácii v Plzni administrátor nemocnice.

Všetci jedli dovezené jedlo z plzeňských reštaurácií. "Asi sme to boli my. Počkáme, kým sa ozvú krajskí hygienici, a potom to budeme riešiť," povedal majiteľ vývarovne.

Téme sa venuje redaktorka Martina Karasová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy