Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Desiatky ľudí dostali zo špagiet salmonelózu
Zdielať na

Desiatky ľudí dostali zo špagiet salmonelózu

PLZEŇ / Desiatky ľudí s akútnymi zažívacími ťažkosťami skončili vo fakultnej nemocnici v západočeskej Plzni. Podľa hygienikov sa nakazili po konzumácii salmonelou kontaminovaných špagiet v jednej z miestnych vývarovní. Päťdesiat osôb museli hospitalizovať a zhruba rovnaký počet lekári ošetrili ambulantne. Vzhľadom k veľkému počtu osôb sa hovorí o epidémii.

Salmonely sa podľa hygienikov zrejme nachádzali v špagetách z plzenskej vývarovne, ktorá v piatok rozviezla 140 porcii tohto jedla. Prví ľudia s hnačkami, horúčkami, kŕčmi a dávením vyhľadali zdravotnícku pomoc v piatok večer.

Najviac ich bolo v sobotu ale jednotlivé prípady pribúdali ešte aj v nedeľu.

Vo fakultnej nemocnici v Plzni ošetrili od noci z piatku na sobotu už 80 ľudí s bolesťami brucha a hnačkami. Asi 50 ambulantne a zbytok hospitalizovali.

Potvrdili salmonelu

Prítomnosť salmonel už potvrdili mikrobiologické testy."Salmonelózu už máme potvrdenú z mikrobiológie fakultnej nemocnice," potvrdil krajský hygienik Přemysl Tomašuk.

Podľa neho pochádza z vývarovne, ktorá pripravuje hotové jedlá a balí ich do krabičiek s fóliami, ktoré predáva a distribuuje do závodov po Plzeňskom kraji a niečo aj mimo neho.

 "Majiteľ nám zoznam dal, spolupracuje s nami," uviedol Tomašuk.

Hospitalizovaní pacienti nie sú v ohrození života, lekári im dávajú infúzie a snažia sa stabilizovať ich zdravotný stav.

Kuracie mäso nakazené salmonelou sa dostalo do slovenských škôl. Hygienici mäso pred časom mäso kontrolovali, pozrite si výsledok:

Najčítanejšie správy