Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Deti sú v ohrození, tvrdia lekári. Dokážte to, odkazuje ministerstvo
Zdielať na

Deti sú v ohrození, tvrdia lekári. Dokážte to, odkazuje ministerstvo

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva dostalo list s podpismi desiatok pediatrov a neonatológov, ktorí majú strach o svojich pacientov. Problémom je podľa nich ich prevoz na špecializované pracovisko do hlavného mesta. Podľa ministerstva je všetko v poriadku a podozrenia majú dokázať.

Presne 109 podpisov detských lekárov a neonatológov z nemocníc po celom západnom Slovensku sa podpísalo pod výzvu ministrovi zdravotníctva. Upozorňujú na ohrozenie ich najmenších a najzraniteľnejších pacientov.

Lekári tvrdia, že až do júla roku 2014 kriticky chorých pacientov do 18 rokov prevážal špeciálny tím intenzivistov z detskej fakultnej nemocnice v Bratislave.

Práve tu je totiž klinika anesteziológie a intenzívnej medicíny pre tie najťažšie prípady. Systém roky fungoval bezchybne. Potom prišla zmena.

Veľký rozdiel

"Teraz to majú robiť lekári, ktorí robia záchranku a starajú sa o dospelých pacientov. To je diametrálne odlišná liečba a prístup k pacientovi," vysvetľuje lekár Peter Visolajský z kliniky novorodencov, detí a dorastu fakultnej nemocnice v Nitre.

Deti do jedného mesiaca v kritickom stave preváža perinatologické centrum univerzitnej nemocnice. Ostatné preváža rýchla lekárska alebo rýchla zdravotná pomoc."Nebol nám povedaný dôvod - len tak okrajovo - nejaká ekonomická nevýhodnosť," hovorí Visolajský.

Lekári žiadajú, aby sa všetko vrátilo do starých koľají a všetky deti v kritickom stave prevážal špecializovaný tím. "Tieto prevozy detí v kritickom stave zabezpečujú súkromné záchranky alebo lekári s nedostatočnou praxou. To nie je dostatočné a ohrozuje to pacienta," myslí si lekár. 

Nič sa nezmenilo

Ministerstvo tvrdí, že na celom západnom Slovensku sú prevozy kriticky chorých detí do detskej fakultnej nemocnice v Bratislave úplne v poriadku.

Rovnako to vidí aj detská fakultná nemocnica. Všetci svorne tvrdia, že sa nič nezmenilo.

"Detská fakultná nemocnica rieši sekundárne transporty kriticky chorých detí v úzkej koordinácii s rezortným ministerstvom, nakoľko ide o komplexný problém so širokým regionálnym záberom. Našou spoločnou snahou je zabezpečiť kontinuálny a bezpečný prevoz pacientov," informovala hovorkyňa detskej fakultnej nemocnice v Bratislave Dana Kamenická.

"Zmluva je podpísaná, platná, nikto je nevypovedal a tieto transporty zatiaľ fungujú," hovorí štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Mário Miklósi. Kvalita je podľa neho rovnaká. "Poskytujú ju tí, ktorí to boli aj doteraz," pokračuje.

Lekári ale tvrdia opak. "Musia to dokázať," dodal Miklósi.

Lekári sa obávajú o životy najmenších pacientov. Ministerstvo i nemocnica v Bratislave tvrdia, že neoprávnene. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy