Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Minister hospodárstva Pavol Pavlis odstúpil. Po rozhovore s Ficom
Zdielať na

Minister hospodárstva Pavol Pavlis odstúpil. Po rozhovore s Ficom

BRATISLAVA / Minister hospodárstva Pavol Pavlis sa rozhodol, že odstúpi z postu šéfa rezortu. Stalo sa tak po rozhovore s predsedom vlády Robertom Ficom. Pavlis bol vo funkcii ministra tristo dní. Nezlomila mu väzy kauza MH Development a miliónový súdny spor s Fondom národného majetku, ale upratovacie služby.

Poda hovorkyne ministerstva hospodárstva Miriam Žiakovej Pavlis na seba prevzal politickú zodpovednosť za medializované informácie súvisiace s jeho osobou.

"Škandalizovanie jeho mena poškodzuje tak stranu, ktorá ho do funkcie nominovala, ako aj jeho meno a rodinu," píše sa v stanovisku ministerstva.

Odstúpenie môže súvisieť aj s informáciami, ktoré priniesol denník SME. Ten napísal, že majiteľom upratovacej firmy, ktorá dostala od organizácií pod ministerstvo hospodárstva zákazky za státisíce eur, je ministrov švagor.

Robert Fico podľa hovorkyne vlády Beatrice Szabóovej ocenil Pavlisovo gesto vzdať sa funkcie. "Ocenil jeho gesto vzdať sa postu ministra hospodárstva ako prejav politickej kultúry," uviedla Szabóová.

"Pavlis sa ani ministrom nemal stať. Tento odkaz platí pre viacerých súčasných členov vlády," uviedol podpredseda národnej rady Ján Figeľ.

SaS: odstúpiť má premiér

Robertovi Ficovi sa podľa strany Sloboda a Solidarita rozpadá vláda pod rukami a už sa mu to nedarí skrývať. "Jeden škandál strieda druhý a preto skôr, než občanom Slovenska ukradnú ešte aj stoličky spod zadkov, je ďalším logickým krokom odstúpenie premiéra," píše sa v stanovisku SaS.

"Má toho plné zuby. Tu sa jasne ukazuje, že keď opozícia koná spolu a je vytrvalá, vtedy to má výsledky," tvrdí poslanec národnej rady za OĽaNO Miroslav Kadúc.

Z Pavlisovho odstúpenia zostali prekvapení aj niektorí jeho kolegovia z vládneho kabinetu. "Tým, že ste mi to povedali, som sa to práve dozvedel," reagoval minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Nástupca Pavla Pavlisa zatiaľ nie je známy. "V tomto okamihu je predčasné hovoriť nové meno ministra," uviedla Szabóová.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy