Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Minister Pavlis vysvetľoval svoj konflikt záujmov pred parlamentným výborom
Zdielať na

Minister Pavlis vysvetľoval svoj konflikt záujmov pred parlamentným výborom

BRATISLAVA / Opozícia zaútočila na ministra hospodárstva Pavla Pavlisa. Dôvodom je firma Port Service, ktorú kedysi viedol. Tá sa súdi s Fondom Národného majetku o 60 miliónov. Pavol Pavlis sa podľa opozície dostal do konfliktu záujmov, keď pôsobil vo firme i vo fonde.

Minister hospodárstva Pavol Pavlis čelí kritike opozície za prepojenie medzi ním, firmou Port Service a Fondom národného majetku (FNM). Firma, v ktorej Pavlis pôsobil, sa s FNM súdi o 60 miliónov eur.

"Pán Pavlis je obyčajný vybavovač, kšeftár. Nie je to prvá kauza, ktorá sa spája s jeho menom," vyhlásil Richard Sulík.

Keďže sa Pavlis najskôr k celej kauze vyjadrovať nechcel, vysvetľovať musel premiér Robert Fico. "My máme kvôli tomuto odvolávať ministra hospodárstva?" spýtal sa na tlačovke Fico. "Chýba tu elementárna logika," dodal.

Reči politických skrachovancov

Pavlis označil obvinenia opozície za šialené reči politických skrachovancov. Nič neetické či nezákonné vraj nespáchal. Spojenie s firmou Port Service, ktorá sa pre neúspech v privatizácii Slovenskej plavby a prístavov v roku 2002 súdi o odškodné so štátnym Fondom národného majetku SR (FNM) v sume vyše 60 miliónov eur, odmietol.

"Od roku 2006 so spoločnosťou Port Service, a. s. nemám absolútne nič spoločné," vyhlásil v stredu Pavlis. Ako ďalej uviedol, na valnom zhromaždení pôsobil ako overovateľ, ktorý nemá žiadne kompetencie, ktorý len dohliada na to, že všetky úkony spojené s valným zhromaždením prebiehajú v súlade so zákonom.

Minister tiež podotkol, že v momente, ako skončilo valné zhromaždenie v júli 2006, jeho akákoľvek činnosť so spoločnosťou Port Service, a. s. skončila. "To znamená, že od druhej polovice roka 2006, keď som potom nastúpil za poslanca národnej rady, som so spoločnosťou nemal nič spoločné," povedal.

Tú istú výpoveď zopakoval aj vo štvrtok pred parlamentným výborom pre hospodárstvo. Minister trvá na tom, že to nie je kauza a Pavlis neporušil zákon.

TV JOJ

Blogerke daruje peniaze

Šéf rezortu zároveň označil blog aktivistky Veroniky Remišovej, ktorá na možný stret záujmov upozornila, za fikciu. "To, čo pani blogerka, pani Remišová splodila, je fikcia. V prípade, ak sa týchto fiktívnych 60 miliónov eur niekedy dostane ku mne, tak verejne vyhlasujem, že jej ich darujem," povedal Pavlis.

Pozrite si reportáž Lucie Stráňavovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy