Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Stravovanie aj cétéčko. Parlament odvolával Čisláka, ministruje ďalej
Zdielať na

Stravovanie aj cétéčko. Parlament odvolával Čisláka, ministruje ďalej

BRATISLAVA / Predseda parlamentu Peter Pellegrini otvoril schôdzu k odvolávaniu ministra zdravotníctva Viliama Čisláka. Opozičné strany chcú ministrovi vysloviť nedôveru, pretože podľa nich čistí kauzy svojej predchodkyne Zuzany Zvolenskej, ako napríklad nákup CT prístroja piešťanskou nemocnicou a tendre na stravovanie.

Prejav ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, ktorý predniesol v NR, vyvolal negatívne reakcie z radov opozície, poslanci Smeru sa ho zastali.

Poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová vyčíta ministrovi, že vo svojom prejave vôbec nereagoval na to, čo mu vyčítali.

"Ja nerozumiem, prečo ste nehovorili o predražených CT-čkách. Prečo ste nehovorili napríklad o tom, ako inými spôsobmi tunelujete naše zdravotníctvo, prečo ste nehovorili o tom, ako kšeftujete s limitmi," povedala Nicholsonová.

Zdravotnícky analfabet

Pýta sa ho, či sa naozaj chce chváliť zrušením prednostného vyšetrenia, ktoré podľa nej pacientom skôr poškodilo. "Nerozumiem, kto vám písal tento prejav, ale ja by som sa vážne zamyslela nad tým, či ho ešte zamestnávať," uviedla Nicholsonová.

Poslanec OĽaNO Jozef Viskupič skonštatoval, že parametre schôdze boli jednoznačne dané, čakali vysvetlenie. "Vaše meno tým, že nerobíte to, čo máte, skôr zametáte kauzy pod koberec, tak vychádza, že v zdravotníctve sa nám usídlil Vilo čistič a ten zametá kauzy pod koberec a k tomuto ste nepovedali ani pol slova,“ povedal Viskupič.

Poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha označil Čislákov prejav za odborný a vecný. Naproti tomu stavia príhovor nezaradeného poslanca Daniela Lipšica, ktorého nazýva zdravotníckym analfabetom.

"Nepovedal nič vecné a podporné, iba zneužíval emócie ľudí,“ konštatoval Blaha. Opozičným poslancom odkázal, že Čislák robí, čo môže, a nemajú jediný dôvod ho odvolávať, je vo funkcii krátko a nemá žiadne maslo na hlave.

Vyluhovaný čaj

"Viem, že pán poslanec Blaha je nervózny, lebo ako marxista obhajovať oligarchov je problém,“ kontroval Lipšic. Poslanec Anton Martvoň (Smer-SD) skonštatoval, že pokus o odvolanie je gólom opozície do vlastnej brány. Argumenty opozície sú podľa neho asi také silné ako trikrát vyluhovaný čaj.

Za Čislákove zlyhanie považujú aj dianie v žilinskej nemocnici. Čislák, ktorý je vo funkcii od novembra 2014, pôsobil na ministerstve zdravotníctva za jeho predchodkyne Zvolenskej ako štátny tajomník.

Pozrite si reportáž Lucie Stráňavovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy