Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Minister zdravotníctva vydrží asi rok a pol, opozícia chce odvolať aj Čisláka
Zdielať na

Minister zdravotníctva vydrží asi rok a pol, opozícia chce odvolať aj Čisláka

BRATISLAVA / Rok a pol. Taká je životnosť slovenských ministrov zdravotníctva. Opozícia chce dnes odvolať aj Viliama Čisláka. Pritom iba nedávno sa snažili zosadiť jeho predchodkyňu Zuzanu Zvolenskú. Tú však nakoniec odvolal premiér Robert Fico.

Či hrozí podobný scenár Viliamovi Čislákovi, je zatiaľ otázne, ale už teraz sa špekuluje o jeho nástupcovi.

Za vyše 26 rokov samostatnosti malo Slovensko 16 ministrov zdravotníctva. To znamená, že každý jeden riadil rezort v priemere asi rok a pol.

Odvolávať sa ho chystajú Opozičné strany NOVA, OĽaNO a SaS . Dôvodom má byť zahládzanie stop po netransparentnom šafárení s verejnými zdrojmi, zahmlievanie kauzy CT-čko, problémy v žilinskej nemocnici, ale aj upratovanie blízkych ľudí na teplé miestečká na dôležitých úradoch či do Bruselu.

Televízne obrazovky

"Opozícii ide iba za každú cenu dostať sa na televízne obrazovky. Dôkazom toho je aj fakt, že nepočkali na správu o stave zdravotníctva," povedala riaditeľka tlačového odboru MZ Zuzana Čižmáriková.

Aj samotný Robert Fico nedávno priznal, že súčasný minister je pod tlakom a to nielen verejnosti. "Aj pod politickým tlakom, kde treba upokojovať," hovorí Fico.

Mená náhradníkov

Okrem týchto slov však aj naznačil, že zotrvanie ministra vo funkcii je aj otázkou toho, či minister vo funkcii zotrvať chce. "Je len na ňom, dokedy bude tento tlak zvládať, zatiaľ ho všetci podporujeme,“ tvrdí Fico.

V každom prípade zákulisné informácie už skloňujú mená jeho prípadných náhradníkov. Hovorí sa o Marcelovi Foraiovi, šéfovi štátnej zdravotnej poisťovne, či o riaditeľovi detskej fakultnej nemocnice Ladislavovi Kuželovi ale aj o aktuálnom štátnom tajomníkovi ministerstva.

Ak by sa však nikomu nechcelo, dokormidlovať Titanic slovenského zdravotníctva, až do volieb v marci by mal už len formálne minister práce Richter.

Téme sa venuje redaktorka Mária Ölvedyová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy