Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Príspevok na jasle má byť vyšší, minister chce pridať 50 eur
Zdielať na

Príspevok na jasle má byť vyšší, minister chce pridať 50 eur

BRATISLAVA / Podporou štátu na výstavbu škôlok sa má vyriešiť problém starších škôlkarov. Podľa štatistík ale dostávajú odmietnutia najmä rodičia tých najmenších. A keďže po 3. roku končí i príspevok na jasle od štátu, viacerým rodičom sa pracovať neoplatí.

Ak pracujúcim matkám nepríjmu trojročné dieťa do štátnej škôlky, pri cene jaslí a priemernej mzde sa viacerým rodičom svojich najmenších do súkromnej škôlky dať neoplatí.

Štát prispieva 230 eur na starostlivosť o dieťa len do troch rokov. Cena súkromných jaslí sa líši od regiónu.

V Bratislave sa poplatok pohybuje okolo 400 eur mesačne. Ročne tak musia rodičia zaplatiť až 5 000 eur.

Minister chce ale príspevok zvýšiť. "Do akej miery a ako, moja predstava je, že možno aj o 50 eur, ale dôležitý bude súhlas ministerstva financií," uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Nedostatok miest

Zvýšenie príspevku ale nerieši problém s nedostatkom miest v škôlkach. Viacerí rodičia nemajú na výber a svoje deti musia dať do súkromných.

"Ja si myslím, že keď mám na to nárok od štátu a nedostanem sa tam pre nedostatok miesta, tak štát by mi mal zanechať aspoň ten príspevok, ktorý by inak zaplatil učiteľke v škôlke," hovorí matka Adriana.

"V tomto období máme dohodnuté s Bruselom podmienky do troch rokov. Zároveň vyjednávame o možnosti podpory aj detí vo vyššom veku, ale tá otázka je otvorená," konštatuje Richter.

Ak by k takejto zmene došlo, zvýšil by sa pravdepodobne záujem o príspevok. Financovať by ho ministerstvo chcelo z Európskeho sociálneho fondu.

Pracovať rodičom detí starších ako tri roky sa veľmi neoplatí, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy