Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Škôlky chcú potvrdenie od zdravých i chorých detí
Zdielať na

Škôlky chcú potvrdenie od zdravých i chorých detí

BRATISLAVA / Vysoká chorobnosť malých detí spúšťa v materských školách nekonečný kolotoč. Deti po chorobe príde zdravé do škôlky, kde sa vzápätí nakazia od spolužiakov. Viaceré škôlky preto vyžadujú potvrdenie od lekára o bezinfekčnosti. Papierik potrebujú aj zdravé deti.

"Osemdesiat percent rodičov dáva deti do škôlky až do takého štádia, kým ich sami, kým ich sami učitelia z tej škôlky nevylúčia," uviedla pediatrička Monika Antošová.

Škôlky preto vyžadujú od chorých detí potvrdenie o bezinfekčnosti. Lekári ale priznávajú, že mnohí pracujúci rodičia sa snažia systém potvrdení obchádzať.

"Jedným z možných riešení zo strany rodičov, prípadne školského zariadenia je požiadať o prešetrenie predmetného potvrdenia od daného lekára Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou," ozrejmuje Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Potvrdenie aj od zdravých detí

Potvrdenie o bezinfekčnosti po prekonaní každej choroby žiadajú v škôlkach aj od detí, ktoré naozaj zdravé sú. Aby rodič takýto papier získal, musí so svojím už zdravým dieťaťom stráviť čas v čakárni spolu s ďalšími chorými.

"Deti sú imunitne ešte nedozreté do tých 6 rokov, takže to naozaj je veľmi vážne, ak sa posadí zdravé dieťa do čakárne s chorými," dodáva pediatrička Katarína Šimovičová.

Potvrdenie od lekára potrebujú ako choré, tak zdravé deti:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy