Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Týždňovú dovolenku pri mori môžete splácať aj dva roky
Zdielať na

Týždňovú dovolenku pri mori môžete splácať aj dva roky

BRATISLAVA / Rekonštrukcia bytu, nové auto alebo nákup spotrebičov do domácnosti. Požičať si na takéto veci síce nikoho neteší, no s prižmúrenými očami to dokážeme akceptovať. Iné však je, ak sa rozhodneme kúpiť si na dlh dovolenku, ktorú by sme si za normálnych okolností nemohli dovoliť. Od problémov môže byť potom už len krôčik.

"Hlavne ide o rodiny s deťmi, ktoré nemajú taký veľký rozpočet ako solventní klienti," informuje majiteľka cestovnej agentúry Zuzana Králiková.

Na dovolenku si priemerne požičiavajú okolo tisíc eur s minimálne ročnou splatnosťou. Rozdiel je však v tom, že kým v banke preplatíme len niečo vyše 60 eur, v splátkovej spoločnosti takmer dvojnásobok. Čím dlhšie budeme splácať, tým drahšie nás zájazd vyjde.

Zváženie úveru

"O to viac je tá zodpovednosť na tých ľuďoch, aby si zvážili, či budú vedieť platiť mesačné splátky za dovolenku," myslí si finančný analytik Peter Világi. "Maximálne sú ochotní dať za dovolenku od 1 200 do 1 500 eur na celú štvorčlennú rodinu," tvrdí Králiková.

"Viete si predstaviť, že prídete po týždni z dovolenky a budete ju splácať ešte 2 roky," zamýšľa sa analytik. "Pri všetkých poskytnutých úveroch, teda aj tých dovolenkových, vždy odporúčame klientom, aby si zvážili všetky parametre úveru, teda jeho cenu, dĺžku splácania a účel, na ktorý tie peniaze využijú," dodáva hovorkyňa banky Marta Cesnaková.

Namiesto mora bazén

V susednom Česku sa do problémov so splácaním dovolenky dostanú približne 2 percentá klientov bánk. Preto treba hľadať spôsoby ako zaplatiť čo najmenej.

V mnohých prípadoch je však lepšie uskromniť sa a namiesto mora uprednostniť bazén, bez zbytočných dlhov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy