Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Krádež peňazí na dovolenke nemusí skončiť katastrofou
Zdielať na

Krádež peňazí na dovolenke nemusí skončiť katastrofou

BRATISLAVA / Zostať na dovolenky bez jednej koruny je strašiak pre nejedného turistu. Napriek tomu sa podobné prípady dejú pravidelne. Dôvodom býva strata peňaženky alebo jej krádež.

Stačí chvíľková nepozornosť a je po peňaženke. Ešte horší scenár môže nastať po krádeži dokladov aj peňazí.

Zablokovaná karta

Najmä pri platobných kartách je to hra o minúty, namiesto panikárenia preto treba konať. "Dôležité je, aby klient takúto kartu čo najrýchlejšie zablokoval," tvrdí hovorkyňa banky Lenka Lendacká.

"V druhom rade má možnosť osloviť banku a zistiť, aké má možnosti k tomu, aby poslala do zahraničia náhradnú kartu," pokračuje Maroš Ovčarik z portálu financnahitparada.sk.

Vydanie novej karty

Nie každá banka však túto službu poskytuje a najmä pri kratších dovolenkách na to nie je čas. "Je potrebné počítať s vyššími nákladmi a takéto vydanie trvá približne tri dni," hovorí Lendacká. "Poplatok sa pohybuje v rozmedzí od 150-250 eur," tvrdí Ovčarik.

Ak si nemáme od koho požičať v zahraničí, najlepšia možnosť je nechať si peniaze poslať cez službu Western Union. K peniazom sa tak dostaneme takmer ihneď, a to aj bez preukázania sa dokladom totožnosti.

"Štandardne povedzme do tisíc dolárov stačí zodpovedať kontrolnú otázku na odpoveď toho, kto posiela peniaze," povedal finančný konzultant Tomáš Kročian.

Dve karty

K hotovosti sa tak dostaneme počas niekoľkých hodín, tomu však zodpovedajú aj poplatky. Aby sme sa podobným nepríjemnostiam vyhli, mali by sme dodržiavať určité pravidlá. "Najlepšie je mať platobnú kartu kombinovanú s hotovosťou. Ak ide človek na dlhší pobyt, je lepšie mať dve platobné karty," myslí si Ovčarik.

Netreba zabúdať ani na fakt, že pri v krízových situáciách môžeme využiť aj cestovné poistenie a asistenčné služby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy