Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Slovensko zanedbáva obranu, ozbrojené sily kolabujú
Zdielať na

Slovensko zanedbáva obranu, ozbrojené sily kolabujú

BRATISLAVA / Od vstupu Slovenska do NATO v roku 2004 nastal nezáujem o otázky spojené s obranou. Výsledkom sú kolabujúce ozbrojené sily, závislosť od Ruska či kritika zo strany NATO.

Katastrofálny stav

Analytici z Inštitútu pre stredoeurópsku politiku (CEPI) Jaroslav Naď a Marián Majer predstavili desať problémov, ktorými trpí slovenská armáda.

"Prvým problémom je strategický nezáujem o obranu a bezpečnosť ako takú. Desať rokov NATO znamenalo desať rokov nezáujmu o túto tému. Výsledkom sú kolabujúce ozbrojené sily v katastrofickom stave, absolútna závislosť od Ruska a veľmi ostrá kritika Slovenska zo strany NATO," povedal analytik inštitútu Jaroslav Naď.

Piloti nelietajú

Druhým problémom je podľa CEPI zlé medzinárodné renomé rezortu obrany. "Napriek fantastickej práci a renomé, ktoré majú naši vojaci, renomé Slovenska nie je dobré," povedal Naď.

Ďalším problémom sú podľa mimovládky chýbajúce financie v rezorte. V období, keď HDP rástlo na Slovensku o desať percent, klesol podľa inštitútu rozpočet na obranu o 26 percent. "Cvičenia nie sú také, ako by mali byť, piloti nenalietajú toľko hodín, zvyšuje sa počet rokovaní v NATO a EÚ, kde sa nezúčastňujeme, lebo nie sú peniaze na cesty," hovoril Naď.

Analytici kritizujú, že sa nemodernizuje v rezorte obrany. "Komplexne sme nezmodernizovali nič za desať rokov v NATO," dodal.

Armáda je závislá od ruskej techniky. V prípade konfliktu, ktorý by sa preniesol na Slovensko, budeme proti východu bojovať jeho vlastnými zbraňami. Pozrite si reportáž Adama Zavřela:

Zbytočná obranná infraštruktúra

Inštitút pre stredoeurópsku politiku upozorňuje na technologickú závislosť našej armády od Ruska, či na personálny chaos a nestabilitu, ktoré sú podľa nich v rezorte. "Dnes odchádzajú skúsení vojaci z rezortu," povedal Naď.

Medzi ďalšie problémy patrí slabá pripravenosť armády či podozrenia, ktoré sa objavili v súvislosti s Vojenským spravodajstvom. Mimovládna organizácia poukázala aj na obrannú infraštruktúru, ktorá je v niektorých oblastiach zbytočná.

Podľa analytikov nie je ekonomické udržiavať tri letiská alebo prevádzkovať dve letky - ministerstva obrany aj vnútra. Inštitút pre stredoeurópsku politiku tiež tvrdí, že komunikácia nie je silná stránka rezortu obrany. "Komunikácia a celá verejná diplomacia je jedna katastrofa," uviedol analytik Marian Majer s tým, že ministerstvo nemá záujem o komunikáciu s mimovládnym sektorom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy