Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vojenskému letectvu hrozí kolaps
Zdielať na

Vojenskému letectvu hrozí kolaps

BRATISLAVA / Odborníci sa zhodujú, že je slovenské vojenské letectvo v katastrofálnom stave. V roku 2016 končí životnosť nadzvukových stíhačiek. Slovensku hrozí, že ostane bez leteckej obrany.

Ministri sa dohodli

"Zvýšenie výdavkov na obranu je nevyhnutné. Obrana niečo stojí, ale ak nemáme bezpečnosť, stojí to ešte viac," vyhlásil šéf NATO Anders Fogh Rasmussen. Slovensku vyčíta nedostatočné investície do ozbrojených síl.

Minister financií Peter Kažimír vyhlásil, že Slovensko na armádu viac peňazí nevyčlení. Minister obrany Martin Glváč zasa tvrdí, že sa s financmajstrom dohodli na uvoľnení peňazí na obranu.

Koniec životnosti

Horúcou témou je nákup či prenájom vojenských stíhačiek. Odborníci tvrdia, že letectvo je v katastrofálnom stave. Blíži sa koniec životností stíhačiek, dopravných lietadiel a vrtuľníkov.

Pozrite si priloženú reportáž:

Nedávno sa ujal funkcie šéfa ozbrojených síl generál Milan Maxim. Vojsku dlhodobo chýbajú peniaze. Prezident Ivan Gašparovič označil slovenskú armádu za "rozvŕzganú".

Pomoc vojenským pilotom

Šéf rezortu obrany povedal, že sa "ministerstvo vynasnaží prenajať letové hodiny." Vojenskí piloti cvičia na albastrosoch a ruských MIG-29. Pravdepodobne ich nahradia švédske grippeny.

SITA

Využívajú ich viaceré krajiny vrátane Českej republiky. Prenájom stíhačiek výrazne pomôže vojenským pilotom, ktorí lietajú iba tretinu oproti požadovým hodnotám Európskej únie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy