Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Plytvanie v armáde. Státisíce za zbytočné nemocničné lôžka
Zdielať na

Plytvanie v armáde. Státisíce za zbytočné nemocničné lôžka

BRATISLAVA / Ministerstvo obrany ročne platilo dvestotisíc eur za päť postelí v špecializovanej nemocnici, ktoré ani nepotrebuje. V prípade potreby vie nemocnica vyčleniť oddelenie prakticky ihneď. Napriek tomu, si ministerstvo obrany necháva drahé lôžka v zálohe a platí za ne peniaze, ktoré by mohli byť použité inde. Ide o skryté dotácie stratových firiem?

Drahé postele

Ministerstvo obrany dáva už niekoľko rokov státisíce eur za rezerváciu piatich postelí v špecializovanej nemocnici. "Našťastie sme postele ešte nevyužili," povedal hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga. 

Armáde by sa peniaze hodili na zastaralú techniku. "Celkový stav je katastrofálny," hovorí na margo našej armády analytik Inštitútu pre stredoeurópsku politiku Marián Majer.

V špecializovanej nemocnici platí bežný človek za noc 12 eur, ministerstvo za rezerváciu postele 110 eur. Podľa hlavného armádneho lekára, je to jednoducho nevyhnutné, napriek tomu, že ich nikdy nevyužili.

"Epidemiologické situácie sú stabilné, tak to riešime komplexnými vyšetreniami ľudí, ktorí sa vrátili z rizikových oblastí. Tieto lôžka máme v zálohe pre prípad najväčšej krízy," vysvetľuje hlavný lekár Ozbrojených síl SR Vladimír Lengvársky.

Skryté dotácie

Lôžka nie sú ničím výnimočné. Oddelenie sa dá len uzatvoriť, aby vznikla karanténa. Podľa Lengvárskeho u nás epidemologický plán neexistuje, takže nemožno, v prípade potreby, dostatočne rýchlo vyhradiť jedno oddelenie.

Iný názor má hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v v Bratislave Petra Stano Maťašovská. "Vieme to spraviť do niekoľkých hodín. Dá sa povedať, že ihneď," hovorí.

Ministerstvo nedávno tvrdilo, že plytvaniu peňazí zabráni tým, že zaplatí len za lôžka, ktoré využije. Napriek tomu faktúry zo zariadenia stále chodia.

"Faktúry ešte nie sú zaplatené. Zatiaľ hľadáme kompromis, ako lôžka zachovať a zároveň využiť peniaze efektívne," hovorí Lengvársky.

Podľa exministra obrany Martina Fedora to však vyzerá, že o žiadne špeciálne lôžka nejde.

"S najväčšou pravdepodobnosťou ide o skrytú dotáciu neefektívnych štátnych akciových spoločností, čo je dlhodobý problém," myslí si Fedor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy