Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Poliačik pozval dalajlámu na stretnutie s Kiskom
Zdielať na

Poliačik pozval dalajlámu na stretnutie s Kiskom

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Poslanec za Slobodu a Solidaritu (SaS) sa v nemeckom Frankfurte nad Mohanom stretol so 14. dalajlámom Tändzinom Gjamcchom. Hovoril s ním o návšteve Slovenska a stretnutí sa s novým prezidentom Andrejom Kiskom.

"Dalajláma prisľúbil, že ak bude taká možnosť, rád na Slovensko príde,“ povedal Poliačik. Kiska sa už s dalajlámom v minulosti stretol, tibetský duchovný dokonca venoval neziskovej organizácii Dobrý anjel deysaťtisíc dolárov, ktoré vtedy dostal za prednášku v Prahe. V prezidentskej kampani Kiska potvrdil, že ak by bola príležitosť, stretol by sa s dalajlámom aj ako hlava štátu.

Klub priateľov Tibetu

Poliačik, ktorý v parlamente predsedá Klubu priateľov Tibetu, oboznámil dalajlámu s aktivitami klubu a budhistických združení na Slovensku a odovzdal mu knihu fotografií o Tibete a komiks o živote najvyššieho svetského vládcu Tibetu, ktorý sa distribuuje aj na Slovensku.

Poslanec liberálov tiež dalajlámovi opísal, ako si aktivisti na Slovensku pripomenuli pamätný deň Tibetu, ktorým je 10. marec. Samotný Poliačik s tromi kolegami - poslancami vtedy na pôde slovenského parlamentu rozvinuli tibetskú vlajku. Tá viala aj v iných častiach Slovenska.

Dalajláma podľa Poliačika vyjadril potešenie nad tým, že na Slovensku rastie počet aktivít súvisiacich s Tibetom a pohľad ľudí na Tibet sa mení. Je rád, že na Slovensku sa šíria aj iné informácie o Tibete ako tie, ktoré prezentuje oficiálna politika Číny.

Nobelova cena za mier

Súčasný 14. dalajláma Tändzin Gjamccho žije od roku 1959 v exile v severoindickej Dharamsale. Čína ešte v roku 1950 vojensky obsadila Tibet, odvtedy z neho neodišla a považuje ho za súčasť svojho územia.

Za svoju angažovanosť za pokojné riešenie tibetského problému a humanizmus bol 14. dalajláma ocenený Nobelovou cenou mieru za rok 1989. V októbri 2000 a v septembri 2009 navštívil Slovensko, Univerzita Komenského mu udelila čestný doktorát. Dalajláma si tiež na Slovensku prevzal Cenu Jána Langoša.

Súvisiace články