Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Sestra známej speváčky kradla drevo, chytili ju policajti
Zdielať na

Sestra známej speváčky kradla drevo, chytili ju policajti

KROMPACHY / Desiatka policajtov dnes obsadila krompašské lesy. Kedže na obvodnom oddelení riešia od začiatku tohto roka 22 prípadov krádeže dreva, išli muži zákona robiť do lesov poriadky. Haluzinu zbierala aj sestra známej českej speváčky Věry Bílej.

Nekradnú len zbierajú, tvrdia

Lesy v okolí osád na Spiši sa postupne menia na štiepky. Dôvodom sú zlodeji dreva, ktorí v lesoch kradnú takmer nepretržite. "V roku 2013 sme zaznamenali takýchto 78 prípadov, v roku 2014 už máme 22," uviedol riaditeľ polície v Krompachoch František Puškár.

A to zima ešte poriadni ani nenabrala na obrátkach. Prvých zlodejov sme stretli ešte v Krompachoch. S nakradnutým drevom si pokojne vykračovali cez mesto. Na ďalších previnilcov zase policajti striehli v lesoch. "Od pása nad hlavou, pod hlavou. Stromy rúbu ako sa im zachce. Hlavne im ide o to, aby sa im to oplati priniesť domov," vysvetľuje miestny lesník Vladimír Sajdák.

Sestra speváčky

Škoda, ktorú zlodeji dreva narobia, sa vyčísľuje ťažko. Lesníkov najviac trápi, že sa púšťajú aj do mladých stromov, ktoré tak nedokážu vyrásť. Keď ich chytia policajti, majú kreatívne výhovorky. "Ja nekradnem, ja v lese zbieram len to, čo je pohodené na zemi," obhajovala sa Mária Horváthová.

Medzi klasickými zlodejmi jedna žena vynikala. Keď ju policajti pri zbere dreva chytili, vysvitlo, že ide o sestru známej českej speváčky Věry Bílej. "Moja sestra je lepšia ako ja. Hanbí sa za mňa, ona má za muža gádža, ciže bieleho a ja zas róma," dodala Marta Bíla.

Kradnú aj deti

S tým, že žije v chudobnej chatrči, vraj populárnu sestru otravovať nechce a tiež od nej nechce žiadne peniaze, ani drevo. Z lesa sa policajné hliadky presunuli ku Hornádu. Tu za sebou osadníci nechali len rúbanisko.

Stromy, ktoré rástli na brehoch rieky, dnes takmer všetky vyrúbali. Kmene nosili dospeláci a aj deti. Tvrdia, že im tento výrub dovolil starosta. No to sa nepozdáva policajtom. "Nemám drevo. Myslím si, že keď niečo nájdeš na zemi, tak to môžeš vziať. Nie?" Takto reagoval miestny chlapec.

Nepoučiteľní osadníci

"Vyrúbali vŕby, ktoré budeme následne preverovať cez povodie Hornádu a cez samosprávu a uvidíme, ako to dopadne. Či sa dopustili porušenia zákona, alebo nie," dodal Puškár.

Aj výsledky tejto akcie hovoria o tom, že napriek tomu, že sú policajti v lesoch pomerne často, zlodeji dreva sú nepoučiteľní. Pre to budú takéto akcie v roku 2014 ešte pokračovať.

Téme sa venuje reportér Matúš Gavlák. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Zdielať na

Súvisiace články