Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Novinárska cena, Zlaté srdce či OTO. Keď práca dáva hlbší zmysel...
Zdielať na

Novinárska cena, Zlaté srdce či OTO. Keď práca dáva hlbší zmysel...

BRATISLAVA / Povolanie ako každé iné. Platí to aj pre novinárčinu. Táto práca ale nemusí byť len prácou. Môže totiž aj veľa zmeniť. K lepšiemu. Ako naposledy. Reportérka televízie JOJ Veronika Tóthová získala ocenenie Zlaté srdce. Za pomoc iným...

Zlaté srdce

Ľudia s telesným alebo mentálnym postihnutím sú často na okraji záujmu verejnosti. A práve Veronika sa stará o to, aby sa to zmenilo. Svojimi reportážami o ich živote. Aj preto dostala ocenenie Zlaté srdce.

"Mám ich doma už niekoľko. Každé jedno ale poteší. Ale ja som len urobila reportáž," hovorí Veronika. Pozrite si priložené VIDEO. Zlaté srdce udeľujú ľudia, ktorí sa venujú tanečnému športu na invalidnom vozíčku.

Novinárska cena

Zlaté srdce však nie je jediným. Reportéri televízie JOJ majú na svojom konte aj niekoľko nominácií na prestížnu Novinársku cenu Nadácie otvorenej spoločnosti. Spomeňme len Rasťa Striška, Máriu Ölvedyovú, Dáriusa Haraksina či Martina Krpača. Práve poslední dvaja menovaní sa dostali do povedomia verejnosti sériou reportáží Bez detí neodídem.

"Za výnimočnú sériu reportáží, ktorá mala obrovský spoločenský dopad a priniesla pozitívny zvrat do osudov konkrétnych ľudí," týmito slovami zdôvodnila nomináciu odborná porota. A to za spracovanie príbehu detí Slovenky Ivany Bóorovej. Tie sa stali podľa mnohých výpovedí rukojemníkmi britského sociálneho systému SS.

Cena Literárneho fondu

Investigatívny reportér redakcie spravodajstva Martin Mózer sa zase pustil do niekoľkých závažných káuz. Týkali sa temnej minulosti v časoch komunizmu a totalitnej tajnej bezpečnosti ŠtB. Venoval sa však aj príbehu údajného mafiána s prezývkou Potkan. Práve za spracovanie knihy o Jozefovi Roháčovi dostal ocenenie Literárneho fondu.

Martin Mózer je však aj autorom dokumentu Zabudnutý detský expres. Film pojednáva o záchrane desiatich židovských chlapcov zo Starého mesta. Poodhaľuje zákulisie celej záchrannej akcie, na ktorej sa podieľala bratislavská ortodoxná obec.

Spravodajská osobnosť

Lucia Barmošová je zase viacnásobnou držiteľkou najprestížnejšieho televízneho ocenenia OTO. Je totiž Osobnosťou televíznej obrazovky v najsledovanejšej kategórii televízne spravodajstvo. Málokto však vie, že Lucia má aj druhý život. Nie je len bezduchou tvárou, ktorá reprodukuje napísaný text.

Sama má dva doktoráty a je vysokoškolskou pedagogičkou. "Vidím sa tam v budúcnosti, to je pravda. Rada pomáham študentom s výskumom v rámci ich bakalárok a diplomoviek, usmerňujem ich a nemám problém ponúknuť vlastné skúsenosti," povedala v nedávnom rozhovore pre Plus jden deň.

... a iné

To však vonkoncom nie sú všetky ocenenia pre spravodajskú redakciu televízie JOJ. "Ale o ocenenia vôbec nejde. Ide najmä o dobrý pocit, že vaša práca dáva hlbší zmysel," hovorí riaditeľ spravodajstva, publicistiky a športu TV JOJ Roland Kubina. Tak, ako naposledy pri Zlatom srdci.

Srdce pre deti. Charitatívny projekt vyvrcholí galaprogramom 20. decembra o 20:20 na TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy