Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Detský expres z roku 1939. Našiel sa ďalší chlapec
Zdielať na

Detský expres z roku 1939. Našiel sa ďalší chlapec

Po odvysielaní dokumentu Zabudnutý detský expres o zachránených židovských deťoch sa ozval ďalší chlapec, ktorý v skupine cestoval. Žije v Izraeli a po odvysielaní dokumentu sa sám ozval. Autorom tohto dokumentu je reportér Martin Mózer.

V máji v roku 1939 odišla v jednom z posledných vlakov z Bratislavy do Londýna skupinka desiatich židovských chlapcov. Bol medzi nimi aj Paul Kohn, ktorý patrí medzi legendy izraelskej žurnalistiky. Práve jeho detský pas sa našiel nedávno v slovenskom národnom archíve.

"Tento spis je uložený v pasovej agende policajného riaditeľstva v Bratislave. Týka sa Paula Jakoba Kohna, ktorého rodičia požiadali o vydanie cestovného pasu," hovorí Radoslav Ragač, riaditeľ slovenského národného archívu.

Skupina malých chlapcov z ortodoxných rodín vycestovala pod zámienkou štúdia v Anglicku, v skutočnosti však išlo o jednu z posledných záchranných akcií, ktorú organizoval British committee for Children v Prahe.

Bol z Rakúska, rodina žila v Bratislave

"Paul bol súčasťou väčšej skupiny židovských detí, ktoré mali odísť do Anglicka do starostlivosti vybraných anglických rodín...," dodáva Ragáč.
Ako jediný z chlapcov pochádzal z Rakúska, no väčšiu časť rodiny mal v Bratislave. "Jeho rodičia a rodina žili v Bratislave, na Heydukovej ulici," hovorí Ragač.

Spája sa so zlatou érou novín

Dom, kde chlapcovi príbuzní bývali, stál hneď oproti synagóge. Do Bratislavy sa už nevrátil. S rodičmi, ktorí prežili, sa Paul stretol až v Izraeli. Dnes žije pri Tel Avive. Paul sa živil ako novinár. Dlhé roky bol reportérom Jerusalem Post a jeho meno sa spája so zlatou érou novín.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Najčítanejšie správy