Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Gardistické symboly či biele Slovensko. Kotleba je aj tak čistý
Zdielať na

Gardistické symboly či biele Slovensko. Kotleba je aj tak čistý

BRATISLAVA/BANSKÁ BYSTRICA / Ešte nedávno banskobystrický župan zamestnával policajtov. Dnes je Marian Kotleba prvým mužom regiónu. V minulosti ho viackrát stíhali. Extrémizmus mu napriek uniforme či gardistickým pozdravom ale nik nedokázal.

Prokuratúra stíhanie zastavila

Pred štyrmi rokmi Mariana Kotlebu zatkli v Bratislave, keď sa so stúpencami zdravil heslom "Na stráž". Polícia v tom videla trestný čin, prokuratúra stíhanie zastavila. Chýbalo jej, že terajší župan pritom nemal vztýčenú pravicu. "Nikto z miesta priamo na akcii sa k tomu nevedel vyjadriť. Podľa akého zákona, podľa akého nariadenia, absolútne nič," uviedol Kotlebov spolupracovník Ivan Sýkora.

Kotlebu už vyšetrovali za kadečo. Propagáciu bieleho Slovenska v rozhlase, pokus narušiť oslavy SNP aj príhovor v Šarišských Michaľanoch, kde sa jeho priaznivci dostali do potýčky s policajtmi. "Vo svojich vystúpeniach niekoľkokrát útočil na etnické skupiny," uviedol viceprezident PZ SR Stanislav Jankovič.

Register trestov čistý a vyžehlený

Nič z toho už dnes neplatí. Súd ho potrestal jedine za spáchanie dopravnej nehody. Register trestov Mariana Kotlebu je tak čistý a vyžehlený ako jeho gardistická uniforma. Oficiálne nespáchal žiaden čin súvisiaci s extrémizmom.

Odborníka to ani neprekvapuje. Prokuratúra či súdy podľa neho očakávajú silnejšie dôkazy. "Svoju úlohu zohráva aj to, že tí ľudia, ktorí sa takejto činnosti dopúšťajú, sa vyjadrujú sofistikovane v tom, že môžu svoje výroky rôzne vykladať a ťažko sa im darí preukázať úmysel," tvrdí odborník na extrémizmus Miroslav Mareš.

"Odborníkov na extrémizmus máme na prezídiu aj na každom okresnom riaditeľstve sú vyškolení ľudia, rozhoduje však vždy názor znalca," hovorí Michal Slivka, hovorca Policajného prezídia SR. Dokazovať extrémizmus na Slovensku je všeobecne problém. Za roky 2011 a 2012 išlo za tieto činy do väznia len 10 ľudí.

Slota: Kotleba hovorí z duše národa

Väčšina odsúdených vyviazla s podmienkou, či pokutou. Radikáli pritom podľa odborníka naberajú na sile, no chytať ich len na slovíčkach či nášivkách na oblečení nestačí. "Boj proti extrémizmu by sa mal sústrediť na násilné prejavy, to je vec polície a spravodajských služieb. Politici by mali extrémistom zobrať ich témy – rómsku otázku, vrátane kriminality, je potrebné riešiť aj sociálne otázky," dodáva Mareš.

Podľa bývalého predsedu Slovenskej Národnej Strany Jána Slotu je Marián Kotleba ten, ktorý hovorí väčšine národa z duše. "Tento človek hovorí z duše národa. Ale o tej odbornej stránke by som radšej pomlčal," vraví Ján Slota. REPORTÁŽ TU. 

Kotleba si získal najmä Brezno

Marian Kotleba, kandidát Ľudovej strany Naše Slovensko, vyhral sobotné druhé kolo volieb predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v deviatich z 13 volebných obvodov, respektíve okresov tohto kraja. Najvýraznejšie víťazstvo dosiahol v okrese Brezno, kde získal 70,57 percenta hlasov zúčastnených voličov. Viac percent ako v celokrajskom priemere získal aj v okresoch Banská Bystrica (60,90 %), Žiar nad Hronom (60,83%), Revúca (60,42 %) a Krupina (56,11 %).

Jeho súper Vladimír Maňka, kandidát koalície strán Smer-SD, KDH, Strana maďarskej komunity, Strana moderného Slovenska, Ľudová strana-HZDS, Hnutie za demokraciu a Strana zelených,vyhral v okresoch Zvolen (so ziskom 57,83 % hlasov), Veľký Krtíš (55,33 %), Poltár (50,97 %) a Banská Štiavnica (50,70%).

Na sobotnom druhom kole volieb predsedu BBSK sa zúčastnilo 24,61 percenta z 530 220 oprávnených voličov kraja. Kotlebu volilo 71 397 z nich, čiže 55,53 percenta, Maňku volilo 57164, čiže 44,46 percenta zúčastnených voličov. Najvyššia účasť bola v okrese Banská Bystrica, kde k urnám prišlo 29,55 percenta oprávnených voličov. VIAC TU.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články