Polojasno
22°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Kotleba ako spasiteľ. Ľudia veria, že ich vytrhne z biedy...
Zdielať na

Kotleba ako spasiteľ. Ľudia veria, že ich vytrhne z biedy...

BANSKÁ BYSTRICA / V decembri sa bude konať ustanovujúce zasadnutie banskobystrického krajského parlamentu, na ktorom nový župan Marián Kotleba zloží sľub a preberie úrad. Kotleba je známy takzvanou cigánskou kartou. My sme sa preto pýtali aj Rómov, či ho volili a čo si o ňom myslia.

Teraz musí ľuďom ukázať, čo v ňom je

Marián Kotleba už čoskoro preberie úrad a mal by ukázať ľuďom, čo v ňom je. "Nemusí sa nám to páčiť a môžeme byť sklamaní. Na tomto princípe však funguje na Slovensku demokracia," myslí si primár jedného z oddelení v nemocnici v Žiari nad Hronom Ladislav Kukolík. "Asi by som nebol dobrým politológom, ale výsledky volieb ma prekvapili," hovorí primátor Banskej Bystrice Peter Gogola.

Marián Kotleba vyhral v deviatich z trinástich okresov. Oslovil na Horehroní, kde je vysoká nezamestnanosť, no triumfoval aj v samotnej Banskej Bystrici, kde mal dovtedy prevahu Smer.

"Smer sa spoliehal na to, že Banskobystrický kraj sa v minulosti profiloval ako jedna z bášt Smeru. Strana teda pravdepodobne zvolila zlú stratégiu, ktorá mohla odradiť veľa potencionálnych voličov pána Maňku," myslí si volebný geograf FPV UMB Tibor Madleňák.

Kotlebovi dalo hlas veľa prvovoličov

Jeho hlavným esom v rukáve má byť riešenie rómskej problematiky. Voliči teraz čakajú, čo pre to urobí. "Máme vypracovaný projekt. Počíta aj s angažovaním sa obyvateľov miest, obcí, regiónov a s ich aktívnym prístupom ku zvyšovaniu svojej bezpečnosti," povedal pred časom Marián Kotleba.

V Žiari nad Hronom už pred dvomi rokmi búral vtedajší primátor nelegálne chatrče na cudzích pozemkoch. V neďalekej osade sme dnes našli ľudí, ktorí sú s novým županom spokojní. Dokonca tvrdia, že ho tiež volili, no meno si nepamätajú.

Podľa odborníka, ktorého sme oslovili, dalo Kotlebovi hlas veľa prvovoličov. Ľudí spojila beznádej a túžba po zmene. "Voličov pána Kotlebu by som nehádzal do jedného vreca, že ide o extrémistov. Tá jeho podpora sa rozšírila aj na iné socio-ekonomické skupiny. Predovšetkým hlavným motívom bol pravdepodobne protest," myslí si volebný geograf.

Téme sa venuje reportérka Katarína Kováčiková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy