Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko zvolilo neonacistu, hlási britská BBC
Zdielať na

Slovensko zvolilo neonacistu, hlási britská BBC

BRATISLAVA / Sobotňajšie druhé kolo krajských volieb na Slovensku pozorne sledovali aj zahraničné médiá, ktorých zaujímali najmä výsledky v Banskobystrickom kraji. Za nového šéfa tamojšieho vyššieho územného celku (VÚC) si obyvatelia zvolili Mariana Kotlebu, vodcu krajne pravicového hnutia Ľudová strana - Naše Slovensko. Viaceré zahraničné médiá ho najmä pre jeho pozitívny vzťah k vojnovému slovenskému štátu označujú za "neonacistu".

iDnes.cz: Varovanie pre Čechov

České médiá vrátane najčítanejšieho spravodajského portálu iDNES.cz uviedli, že Kotlebovo víťazstvo je pre Čechov varovaním. "Len slepý nevidí, že dôvody, ktoré otvorili neonacistovi cestu k moci na strednom Slovensku, je možné nájsť aj v českom pohraničí," píše vo svojom komentári redaktor Luboš Palata.

ČT: Šok pre Slovensko

Portál verejnoprávnej Českej televízie zase hovorí o šoku pre Slovensko. "Kotleba sa negatívne preslávil vystupovaním v nacistických uniformách a extrémistickými prejavmi, pre ktoré bol niekoľkokrát stíhaný," pripomína televízia.

AP: NATO je teroristická organizácia

Voľby do regionálnych samospráv upútali pozornosť aj najčítanejších amerických spravodajských portálov, ktoré o voľbách informujú prostredníctvom správy tlačovej agentúry Associated Press (AP).

Tá o Kotlebovi takisto píše ako o neonacistovi. "Regionálne voľby vyhrala slovenská neonacistická strana, ktorá tvrdí, že NATO je teroristická organizácia," píše AP.

ORF, Die Welt, Nieuws.nl

Podobne o výsledku volieb na Slovensku informujú aj európske spravodajské weby vrátane portálu rakúskej verejnoprávnej stanice ORF, nemeckého Die Welt alebo holandského portálu Nieuws.nl. Banskobystrické voľby dostali priestor aj vo francúzskych médiách, ktoré preberajú správu tlačovej agentúry AFP.

Je to šok! Slováci si zvolili neonacistu a fašistu! Pravicový extrémista vyhral regionálne voľby! Vyhral slovenský Jobbik. Prenasledovateľ cigánov, židov a Maďarov vyhral. Tak toto sú len niektoré titulky v zahraničných médiách, ktoré si všimli Kotlebovo víťazstvo v Banskej Bystrici.

Médiá teraz rozoberajú ako sa naši politici a ľudia popasujú s danou situáciou. Médiá si všímajú aj Kotlebovu minulosť a extrémistické výpady voči menšinám, či jeho pochodovanie v uniforme po Európe tretieho tisícročia.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy