Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kotleba nie je žiaden hlupák, tvrdí Ján Slota
Zdielať na

Kotleba nie je žiaden hlupák, tvrdí Ján Slota

ŽILINA, BRATISLAVA / Marián Kotleba nie je hlupák, no o jeho odbornej stránke expolitik Ján Slota vraj radšej pomlčí. Potom ako sa už na margo prekvapivého výsledku župných volieb v Banskobystrickom kraji vyjadrili všetci vrcholoví politici, rovnakú potrebu pocítil aj bývalý šéf národniarov.

Slota: Tento človek hovorí z duše národa

Bývalý líder národniarov netají, že je nadšený Kotlebovým víťazstvom. No k budúcnosti v jeho funkcii sa Slota vyjadruje opatrne. "Tento človek hovorí z duše národa. Ale o tej odbornej stránke by som radšej pomlčal," vraví Ján Slota. Takto pred časom rozprával samotný šéf národniarov Ján Slota. Krčmový slovník sa mu osvedčil, čo mu vydržalo dlhé roky.

Zvolením Mariána Kotlebu sa mnohým vyjavil pred očami práve expolitik Slota. Svojimi názormi na menšiny či homosexuálov sa priam zhodujú. "Keď niekto niečo kritické povie smerom k Cigánom, tak je hneď nazvaný neonacistom alebo že má xenofóbiu alebo neviem čo ešte," vraví Ján Slota.

Podľa politológa však medzi týmito dvomi však niekoľko zásadných rozdielov je. "Typovo je to iný typ politika, sofistikovanejší typ politika," vraví politický analytik Polis Jan Baránek.

Kotleba to v pozícii župana ľahké mať nebude

Marián Kotleba to v pozícii župana nebude mať ani zďaleka jednoduché. Úradovanie na čele kraja totiž úzko súvisí s územným parlamentom. Tam však zjavnú oporu mať nebude. "Je tu zastupiteľstvo, ktoré ho môže významne blokovať a ak bude chcieť aspoň s časťou nejakej agendy postúpiť, nevyhne sa nejakej širšej debate a hľadaniu spolupráce so zastupiteľstvom," vraví vedúci Katedry humánnej geografie UK Doc.RNDr. Ján Buček, PhD.

"Tá situácia sa utrasie. A nakoniec sa dohodnú. Lebo dohodnúť sa budú musieť. Toto je na 4 roky," dodáva Baránek. Odborník na komunálnu politiku si však myslí, že k realizácii nejakých extrémistických plánov ani napriek Kotlebovmu úspechu nedôjde.

Skôr však bude mať v tomto prípade väčšiu príležitosť na prezentovanie svojich názorov a získavanie tak politických bodov do budúcnosti. "Bude mať obrovský priestor na prezentovanie sa a je potom veľká šanca, že to v nasledujúcich obdobiach mu môže priniesť budúcich voličov," uzatvára Baček.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy