Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Kaštieľ v Bernolákove dlhé roky chátra...
Zdielať na

Kaštieľ v Bernolákove dlhé roky chátra...

BERNOLÁKOVO / Kaštieľ v Bernolákove (okres Senec) bol dlhé roky pýchou obce. Dnes už nie je. Súčasný majiteľ ho kúpil v deväťdesiatych rokoch, no doteraz sa mu nepodarilo zohnať prostriedky na renováciu. Najnovší termín opravy chátrajúcej budovy je leto budúceho roka. Majiteľ však stále hľadá možnosti, ako by sa dal bernolákovský kaštieľ po rekonštrukcii využívať.

Strecha sa vymenila, no zaúradovali zlodeji

Voľakedy bol bernolákovský kaštieľ pýchou obce. No dlhé roky sa nevyužíval, a tak začal postupne chátrať. Podľa majiteľa sa oň však starajú tak, ako im to financie dovoľujú.

"Opravy striech a ostatných stavebných prác vrátane projektovej prípravy nás stáli cez 20 miliónov slovenských korún (663 878,38 eur)," hovorí majiteľ kaštieľa Ing. arch. Jaroslav Kachlík. 

Kaštieľ ale údajne neustále niekto rozkráda. "Prišli sme o medené plechy," dodáva Kachlík. Na ďalšiu rekonštrukciu už vraj nezostali peniaze. "Banky dospeli k záveru, že stavba je nefinancovateľná," dodáva majiteľ.

Oprava kaštieľa bude stáť nemalé peniaze

Pracovníci krajského pamiatkového úradu počas pravidelnej kontroly zistili ďalšiu degradáciu budovy ako aj drobné statické poruchy. Majiteľ chce teda začať s rekonštrukciou, no potrebuje súhru štátu a pamiatkarov. Stáť by to malo asi 5 miliónov eur.

Pán Erdéli si ešte pamätá potomkov pôvodného majiteľa kaštieľa. "Do kaštieľa zvykla chodiť grófka so svojimi šiestimi psami. Potom budovu vlastnil Karol Esterházi," hovorí pán Erdéli. Po druhej svetovej vojne kaštieľ opravili a bol tam podnik na budovanie strojových a traktorových staníc, kde pracoval pán Erdéli.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články