Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Obyvatelia Čunova zažívajú peklo. Šikanuje ich 50 psov!
Zdielať na

Obyvatelia Čunova zažívajú peklo. Šikanuje ich 50 psov!

BRATISLAVA / V Čunove už vyše 10 rokov zažívajú niektorí ľudia vyložené peklo. Jedna pani sa rozhodla chovať vo svojom dome psy. To ešte neznie tak tragicky, no tých psov bolo až 200. Po zásahu veterinárov sa ich počet znížil na súčasných 50. Ale stále je to veľa. Keď sme sa prípadom začali zaoberať, ukázalo sa, že nemáme zákon, ktorý by riešil takúto situáciu. Susedia majú smolu.

Smrad, hluk a brechot

Kontrolóri z regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVaPS) z Bratislavy prišli vykonať do jedného z domov v Čunove kontrolu. Susedia sa totiž už dlhodobo sťažujú. Vadí im hlavne smrad, hluk a veľký počet psov. "Kontrola je zameraná na zistenie počtu chovaných psov, ich zdravotný stav a ich pohodu," upresnil riaditeľ RVaPS Miloš Mašlej.

Kontrolórom trvalo počítanie psov a overovanie ich očkovania dve hodiny. "Zistili sme pochybenie v evidencii psov aj ďalšie nedostatky," upresnil Mašlej.

Všetko je vraj v poriadku

Keďže boli zvieratá zdravé, neboli týrané, ani podvyživené, všetko by malo byť v poriadku. Ale podľa susedov nie je. "To je strašné, čo tu tie psy robia v noci. Uprostred noci ich majitelia venčia, my sa potom zobudíme. Je to neskutočný štekot a piskot psov, ako keby sa bili," hovoria rozčúlení susedia.

Na Slovensku neexistuje zákon, ktorý by obmedzoval počet chovaných psov v domácnosti. "Nikto si s nimi nevie poradiť, na to zákon neexistuje. Je to strašné a táto situácia trvá už 13 rokov," dodávajú susedia.

Susedia sa chcú odsťahovať

Podľa veterinárov boli za socializmu lepšie zákony. Určovali, v akej vzdialenosti od obytnej zóny a v akom počte sa môžu chovať zvieratá. "Dnes takéto právne normy neplatia, a preto je takýto stav," myslí si Miloš Mašlej.

"Celý život tu žijem a teraz sa mám na staré kolená kvôli hluku presťahovať do bytovky?" pýta sa suseda. Keďźe sú zákony, ktoré chránia zvieratá a nie ľudí, ostáva susedom už len jediná možnosť. "Obrátiť sa cez občiansky zákonník na súd," radí riaditeľ RVaPS Miloš Mašlej.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články