Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Dali ste začipovať svojho psa? Zaplatili ste zbytočne!
Zdielať na

Dali ste začipovať svojho psa? Zaplatili ste zbytočne!

BRATISLAVA / Za chaos okolo čipovania zvierat, by si naši poslanci zaslúžili! Pol milióna ľudí, ktorí do čipovania investovali približne 7 miliónov eur, zrejme platilo za nič. Údaje o zvieratách a ich majiteľoch, ktoré nemajú k čipu vystavený pas, možno budú musieť z Centrálneho registra k 1. januáru vymazať!

Register pravdepodobne vymažú

Poslanecký návrh narazil na zákon o ochrane osobných údajov. "Novela bola pripravená príliš narýchlo, prijatá zbrklo," myslí si Ivan Riečan z Komory veterinárnych lekárov.

K prvému januáru, keď majiteľom psov, mačiek a frediek zanikne zákonná povinnosť čipovania zvierat, Komore veterinárnych lekárov údajne zanikne právo pracovať s ich osobnými údajmi. Centrálny register spoločenských zvierat tak pravdepodobne bude vymazaný.

Zbytočný čip v tele zvierat

"Hovoríme o strate asi 500-tisíc údajov o spoločenských zvieratách," dodal Ivan Riečan. "Databáza je funkčná a zrazu z nej zmiznú údaje do stratena. V databáze ostanú lien zvieratá s pasom," hovorí Juraj Eliáš zo Slovenskej aliancie ochrancov zvierat.

Majitelia zvierat sú nahnevaní právom. Pípajúce zvieratko sa dá kúpiť v hračkárstve. Čip mal plniť úplne inú úlohu a to identifikovať zviera a jeho majiteľa. Bez záznamu v registri však žiaden majiteľ neexistuje. "Zdá sa, že sa na tom niekto poriadne nabalil," hovorí rozčúlená majiteľka psíka. 

Zbytočne vyhodené peniaze

"Tento prvok by mal zostať, pretože za týmto účelom to čipovanie prebiehalo," myslí si riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš. Aj tvorcovia zákona priznávajú, že na akýsi zákon o ochrane osobných údajov vôbec nemysleli.

Právna analýza Komory preto poriadne rozvírila vody. Do skúmania sa pustí veterinárna správa, ministerstvo aj úrad pre ochranu osobných údajov. Podľa jeho hovorkyne Lucie Kopnej, úrad túto situáciu momentálne vyhodnocuje. "Tento systém sa môže zrútiť. Potom by chovatelia zbytočne vyhodili svoje peniaze na čipovanie," dodal Jozef Bíreš.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy