Oblačno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Našli spôsob, ako predchádzať útokom psov!
Zdielať na

Našli spôsob, ako predchádzať útokom psov!

TURČIANSKE KĽAČANY / Útoky psov, horúca téma týchto dní. V obci Turčianske Kľačany (okres Martin) vraj našli spôsob, ako predchádzať podobným incidentom. V dedine nenájdete takzvané nebezpečné plemená. No napriek tomu si každý majiteľ kontroluje svojho psa, či je za plotom.

Každý má svoju fotku a číslo

Bežne tu uvidíte túlavú mačku, no málokedy zazriete psa, ktorý behá po dedine.  Pred dvomi rokmi založili databázu miestnych chlpáčov. Dorka, Dunčo, či Rexo. V zozname je ich takmer dvesto. Každý je zaregistrovaný so svojou fotografiou. Pod podobizňou nechýba meno a mobilné číslo majiteľa.

"Mal som skúsenosti s vlčiakom, ktorý ma napadol od susedov. Je to dobre, aj keď aj mne hrozí pokuta," hovorí obyvateľ obce. "Mám ich v počítači. Keď dnes uvidím túlavého psa, cvaknem na mobil, skontrolujem a riešime to," opisuje starosta Miroslav Lamoš.

Majiteľov neminie ani pokuta

Keď obyvatelia zbadajú túlajúceho sa psa vedia, že majú volať vedeniu obce. Starosta zistí, či je to tunajší havkáč. Ak ho pri tejto príležitosti nájde v databáze prvýkrát, jeho pána len upozorní.

Ak sa však tento prehrešok opakuje, majiteľa pokuta neminie. Keď zvieratko nespadá do obecnej evidencie, zavolajú do útulku, aby ho prišli zobrať. "Zaplatil som pokutu, keď mi ušiel po dedine," tvrdí obyvateľ.

Len niekedy sa vyskytne drobná komplikácia, keď psy rovnakej rasy sú si na fotkách podobné. Riešenie problému je nielen účinné. Na pokutách, ktoré vyzbierali za voľne pobehujúce sa psy, pribudlo do obecnej kasy tisíc eur.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER!

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články