Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Chlapcov dohrýzli psy. Budú utratené, alebo sa zabudne?
Zdielať na

Chlapcov dohrýzli psy. Budú utratené, alebo sa zabudne?

BRATISLAVA / Čo bude s argentínskymi dogami, ktoré brutálne dohrýzli dvoch malých chlapcov? Budú utratené, alebo sa na to časom zabudne? Ľudia sú vystrašení a po roku opäť ožíva téma prísnejších zákonov pre chovateľov psov. Najmä bojových plemien.

Doge želajú smrť

Argentínska doga pred dvoma týždňami napadla len 6-ročného chlapca. Stovky nahnevaných Slovákov sú v pozore a za život dieťaťa doge želajú smrť, tak ako je to bežné v zahraničí. Ak pes brutálne napadne človeka, úrady môžu nariadiť jeho utratenie. U nás sú však zákony iné. 

"Máme právo, ale len v špecifických prípadoch," informuje riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš. Teda ak existuje podozrenie, že pes trpí infekčnou chorobou. Ani vážne ublíženie na zdraví, ani usmrtenie človeka, sa u nás netrestá smrťou! Zodpovedný je vždy majiteľ psa.

Je nutný zákon, ktorý určí pravidlá

Stovky nahnevaných ľudí by zákon okamžite prepísali a pokojne ihneď začali s prevenciou. Po druhom útoku argentínskej dogy na dieťa v Leopoldove, sa majiteľom takýchto psov dokonca začínajú vyhrážať. "Že ho treba zastreliť, je to vrah detí. Ak to neurobím sám, otrávia mi ho," sťažuje sa majiteľ argentínskej dogy.

Nevraživosť a vyhrážky nie sú riešením. Slovensko potrebuje zákon, ktorý jasne určí pravidlá pre všetkých majiteľov psov - bez ohľadu na plemeno! Ministerstvo je vraj pripravené! Ale zatiaľ nevieme ako. Rýchlokurz, ktorý nám predstavili pred rokom, nebude mať vôbec žiadny efekt.

Majiteľ je za psa vždy trestne zodpovedný

Poslanci sa neustále oháňajú najmä novelou trestného poriadku, ktorá by mala na nezodpovedných psíčkarov preniesť plnú zodpovednosť za útoky psa. To je však jediné, čo až tak rýchlo prepisovať nemusíme. Majiteľ je za činy svojho psa vždy trestne zodpovedný!

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy