Oblačno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Tieto klimatické zmeny čakajú Slovensko: Povodne a horúce letá
Zdielať na

Tieto klimatické zmeny čakajú Slovensko: Povodne a horúce letá

BRATISLAVA / Klimatické zmeny sa už stali realitou a ľudstvo by sa malo pripraviť na ich následky. Výstrahy vedcov potvrdzuje aj najnovšia správa Medzivládnej komisie pre klimatické zmeny. Čo to bude znamenať pre nás? Aké počasie bude na Slovensku štandardom?

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Extrémy počasia

Posledná správa Medzivládneho panela pre klimatické zmeny pripravuje ľudí na skutočnosť, že co je v dnešnej dobe extrémom, v budúcnosti bude štandardom. Čoraz častejšie sa bude vyskytovať neštandardné počasie, ktoré sa tu vyskytuje už od roku 1950 stále vo väčšej miere.

Jedná sa najmä o vlny tepla a nerovnomerne rozložené zrážky v Európskom priestore. "Teploty, okolo 38 stupňov ktoré sme zažili toto leto cez leto, sa môžu objavovať pri predpovediach počasia veľmi často a budeme si musieť na to zvyknúť. Vedci na tieto skutočnosti upozorňujú vopred hlavne preto, aby sme vedeli prijať všetky potrebné opatrenia," upozorňuje meteorologička Miriam Jarošová.

Globálne otepľovanie

Globálne otepľovanie sa všeobecne chápe len ako zmena teploty vzduchu. Avšak táto zmena teploty má dopad aj na iné ľudské systémy ako poľnohospodárstvo, zdravotníctvo. Roztopené ľadovce zdvihnú hladinu morí, ďalej je to zmena kyslosti pôdy a vody, to bude mať aj vplyv aj na živočíchy žijúce vo vode.

Vplyv globálneho otepľovania zasiahne aj Slovensko. Zimy by mali byť miernejšie a zrážkovo bohatšie. Nie všetky zrážky však budú snehové. "Podľa dlhodobých predpovedí budú v nížinách prevažovať dažďové zrážky a dokonca budú ohrozené aj lyžiarske strediská, ktoré ležia pod nadmorskou výškou 1 500 metrov,"  dodáva Miriam Jarošová. Až nad touto hranicou by mala byť trvalá snehová pokrývka. Momentálne je hranica okolo 800 až 900 metrov nad morom.

Povodne a  suchá

Jeden z vážnych dôsledkov klimatických zmien sú aj povodne. Na jednom mieste by mali zrážky chýbať a spôsobovať sucho, na inom mieste môžu hroziť veľké povodne, nakoľko spadne extrémne množstvo zrážok. Tieto dve miesta budú však vzdialené len niekoľko kilometrov a teda aj v rámci jedného štátu. Za extrémny úhrn zrážok na Slovensku považujeme keď naprší viac ako 100 milimetrov zrážok. Na Slovensku to nie je častejší jav, avšak postupne sa bude vyskytovať viac a viac.

"Hranica pestovania niektorých plodín, ktoré sa teraz pestujú na príklad na Podunajskej nížine v nadmorskej výške približne 200 metrov, sa zvýši až na úroveň Liptova a Turca. A teda do nadmorskej výšky až 650 metrov," upozorňuje meteorologička Jarošová. Do tejto "zemiakovej" oblasti sa môže presunúť pestovanie pšenice, kukurice a cukrovej repy. Môže to však znamenať veľký problém pre tieto rastliny a menšiu úrodu. Posúvaním tejto hranice spôsobí problémy so suchom na juhu Slovenska, poľnohospodári budú musieť túto pôdu zavlažovať.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy