Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po horúcom lete príde extrémna zima, tvrdia vedci
Zdielať na

Po horúcom lete príde extrémna zima, tvrdia vedci

BRATISLAVA / Po tomto extrémne horúcom lete nás čaká dlhá a krutá zima už od novembra. Tvrdia to nemeckí vedci. Naši meteorológovia s tým ale nesúhlasia, pretože začiatkom roka francúzski experti tiež predpovedali chladné a mokré leto a stal sa opak.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Z extrému do extrému?

Kým väčšina z nás si ešte v týchto chvíľach užíva horúce leto, americkí a nemeckí meteorológovia sa už desia tohoročnej zimy. Na základe dát získaných od Američanov, nemeckí experti došli k záveru, že extrémne horúčavy tohto leta vystrieda dlhá a krutá zima.

Silné mrazy by mali udrieť v strednej Európe už v novembri a ďalšia mrazivá vlna vo februári. Na svedomí to má mať Slnko, ktoré ohrialo svetové oceány. Naši meteorológovia sú však v tvrdeniach opatrní. "Zaujímam také stanovisko ako v máji, keď vyšla predpoveď Francúzov, že leto bude veľmi studené," hovorí meteorológ Peter Jurčovič.

Niečo nesedí

Podľa vlastných pozorovaní a skúseností vylučuje, že by mala byť zima extrémne studená. "Už niekoľkokrát sme sa presvedčili, že keď máme mimoriadne horúce leto, tak prichádza studená zima, ale s ročným oneskorením," dodáva meteorológ.

Krutá zima by teda mohla byť až tá budúca, a to je v rozpore s tým, čo tvrdia Nemci. Odborníci sa na predpovedi nevedia dohodnúť.

Predpoveď

"Keď je moc oblečená cibuľa, tak bude studená zima," hovorí obchodníčka so zeleninou. Čiže, ak má veľa suchých šupiek, čo vyzerá, že má, cibuľa sa prikláňa k tvrdeniu Nemcov.

Pravda sa ukáže o niekoľko mesiacov. Čo vieme povedať teraz, je to, aký bude posledný prázdninový týždeň. "Pondelok a utorok budú výrazne daždivé dni," predpovedá meteorológ Peter Jurčovič. Má byť ale teplo. Teplo a dážď je ideál pre huby. "Počasie, ktoré očakávame, veľmi nahráva hubárom," uzavrel Jurčovič.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy