Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Varovanie na piatok: Slovensko zasiahnu silné búrky!
Zdielať na

Varovanie na piatok: Slovensko zasiahnu silné búrky!

SLOVENSKO / Extrémne horúčavy strieda hrozba lokálnych povodní. Na silné búrky s krúpami totiž upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav. Vyskytnúť by sa mali v piatok 9. augusta od obeda do večerných hodín.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Z tohto dôvodu vydal SHMÚ výstrahu 2. stupňa pre niektoré časti západného, severného a stredného Slovenska, pre ďalšie územia platí výstraha 1. stupňa. Búrkam by sa mal vyhnúť východ a juh krajiny.

"S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30-50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 23-28 m/s," informuje meteorologička Miriam Jarošová o územiach, kde platí výstraha 2. stupňa. Zároveň upozornila, že počas búrok môžu vystúpiť hladiny na malých vodných tokoch a môžu sa vyskytnúť povodňové úkazy ako stekanie vody zo svahov, bahnotok a zatopené pivnice, a teda môže dôjsť k škodám na majetku.

Predpoveď pre Slovensko

Na západnom Slovensku bude prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 20 až 17 a najvyššie denné 31 až 34 stupňov

Na strednom Slovensku bude prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 19 až 14 a najvyššie denné 29 až 33 stupňov.

Na východnom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 19 až 15 a najvyššie denné 29 až 33 stupňov.

Sobotnajšie ochladenie

SHMÚ vydal na piatok aj výstrahy pred vysokými teplotami. Najteplejšie by malo byť na juhu stredného a východného Slovenska. Maximálne teploty by tam mali vystúpiť na 36 až 37 stupňov Celzia. Výraznejšie sa ochladí až cez víkend. "Už v noci z piatka na sobotu pribudne oblačnosti a s ním spojené prehánky," pokračuje Jarošová zo spoločnosti Meteopress.

"Zosilnie aj sevorozápadný až severný vietor, v sobotu až na 30 kilometrov za hodinu. Sobota je ideálnym dňom na vydýchnutie si z tepla," tvrdí Jarošová. V nedeľu to už bude opäť iná situácia. Zrážky sa na území objavia len ojedinele. Najvyššia denná teplota 28 stupňov.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 18:00.

meteopress

Súvisiace články

Najčítanejšie správy