Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vo štvrtok 40 °C, cez víkend pozor na búrky a krúpy
Zdielať na

Vo štvrtok 40 °C, cez víkend pozor na búrky a krúpy

SLOVENSKO / Posledné dni boli mimoriadne horúce, dokonca až extrémne horúce. Prúdenie teplého, pôvodom tropického vzduchu, až zo severu Afriky, podvihlo ortuť v teplomeri na hodnoty nad 35 °C, na severozápade nám k tejto teplote pár desatiniek chýbalo.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Horúce letné počasie bude vrcholiť vo štvrtok, kedy sa nedá na našom území vylúčiť aj dosiahnutie hodnoty 40 °C. Dúfame, že absolútny teplotný rekord z 20. júla 2007, ktorý má hodnotu 40.3 °C, odolá. Nebude veľký rozdiel v teplote medzi východom a západom krajiny, tropický vzduch si nájde, vlastne už si našiel, svoju cestu aj do Košíc, Stropkova, či Popradu, kde sa aj pod Tatrami vzduch zohrieva na tropické hodnoty, čo je aspoň 30°C.

Extrémne horúci štvrtok

Štvrtok bude slnečný a extrémne horúci, s teplotou od 34 do 39, na juhu krajiny sa môžu vyskytnúť aj lokality so spomínanými 40 °C, medzi veľmi pravdepodobné môžu patriť Podhájska, Štúrovo, Žihárec, Dolné Plachtince, ale aj Dudince. Na severe krajiny očakávame od 30 do 34 °C. Viať bude len slabý, na juhozápade juhovýchodný vietor do 25 km/h, ktorý teda tiež veľké osvieženie neprinesie.

Situácia sa bude meniť v piatok, keď noc bude ešte bez oblakov a horúca, teplota poklesne na 23 až 17 °C. V priebehu dopoludnia sa však začne od západu obloha zaťahovať oblačnosťou, objavia sa prehánky a búrky, ojedinele aj s krupobitím, intenzívnymi lejakmi a silným nárazovým vetrom.

Najskôr to bude v západnej polovici krajiny, kde sa očakáva teplota od 27 do 33 °C, smerom na východ sa bude obloha mračiť neskôr a neskôr sa objavia aj zrážky, preto tu bude ešte veľmi teplo, od 33 do 37 °C.

Od západu sa bude meniť aj vietor, očakávame už severozápadný až severný vietor do 30, v nárazoch na západe postupne až do 60 km/h. Víkend bude v znamení natekania chladnejšie vzduchu k nám, bude veterno, s prehánkami a búrkami, najmä v sobotu sa pri búrkach môže ešte objaviť aj krupobitie a vyššie zrážkové úhrny. Teploty však už budú príjemné.

Čaká nás chladný víkend

V sobotu maximum od 22 do 28, na juhu do 30 °C. V nedeľu sa už studený vzduch prejaví na celom Slovensku, tu budú prehánky už len miestami a pri polooblačnej oblohe nám teplomer ukáže 23 až 28, na severe okolo 21 °C. Aj v nedeľu ešte silnejší vietor, do 35 km/h.

Ochladí sa aj v noci, noc z piatka na sobotu ešte 20 až 14 °C, kde tie vyššie hodnoty sú pravdepodobné na východe, ale zo soboty na nedeľu bude v noci 15 až 10 °C. 

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články