Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Čumil už nečumí. Chceli ho ukradnúť
Zdielať na

Čumil už nečumí. Chceli ho ukradnúť

BRATISLAVA / Bratislava už nemá svojho Čumila. Po známej postavičke sa v Starom Meste akoby zľahla zem a to práve v čase, keď hlavné mesto okupuje najviac turistov. A najmä im tento bratislavský "ťažko pracujúci muž" mimoriadne chýba. Stal sa obeťou vandalov. Nie je však jedinou postavou, ktorá sa zo staromestských ulíc vytratila.

Dnes len prázdna jama

Bronzový panáčik vytŕčajúci z pootvoreného kanála. Neodmysliteľná postavička bratislavského Starého Mesta. Zastavil sa pri ňom asi každý turista, čo šiel okolo. Dnes sa mnohí iba nechápavo pozerali do prázdnej jamy.

Turistická atrakcia bratislavského Korza zo svojho miesta dočasne zmizla. Pre skorodovaný podstavec ju v nedeľu z križovatky Laurinskej, Panskej a Rybárskej brány odviezli, nachádza sa u mestskej polície.

"To mi je čudné, že tam nie je, však roky a roky tam bol a zrazu nie je," povedal okoloidúci Bratislavčan. Dovolenková destinácia tohto pána však vôbec nie je luxusná. Relaxuje na nádvorí staromestského úradu.

Vytrhnutý o niekoľko metrov ďalej

Z mesta ho tam previezli mestskí policajti. Tí si totiž všimli Čumila na potulkách - údajne sa nachádzal vytrhnutý o niekoľko metrov ďalej ako je jeho diera. "Hliadka preto sochu naložila do služobného motorového vozidla a odviezla na stanicu v bratislavskom Starom Meste," informuje hovorca MsP Peter Pleva.

"Socha nie je znehodnotená, ale bude ju treba zabezpečiť tak, aby nebolo možné ňou v budúcnosti hýbať," myslí si starostka MČ Staré mesto Tatiana Rosová. Turisti tak majú v týchto dňoch smolu. Čumil sa nateraz pozerá do steny a bronzový Napoleónsky vojak zasa zapadá prachom v kúte Zitchyho paláca.

"Čaká na opravu, ktorá bude veľmi drahá," pokračuje Rosová. Turisti tak teraz chtiac nechtiac ostávajú len na pleciach, alebo lepšie povedané pod klobúkom Schöne Náciho.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy