Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Čo si zo Slovenska nosia domov turisti?
Zdielať na

Čo si zo Slovenska nosia domov turisti?

BRATISLAVA / Mnohí Slováci si z každej dovolenky prinesú aspoň malú pamiatku - ak nič iné, tak za posledné centy aspoň nejakú magnetku. Viete, aké suveníry si nosia domov turisti, ktorí navštívia Slovensko?

Alkohol je stále lákadlom

"Kúpil som si vašu typickú borovičku a  hruškovicu," prezradil turista z Francúzska. Alkohol je pre návštevníkov nášho malebného Slovenska zakaždým silným zážitkom - a tak si ho mnohí nosia domov. Našli sme však aj takých, ktorí po žúre v Bratislave, nakupujú radšej už len neškodné suveníry. "Kúpil som si takúto nášivku s vašou vlajkou a prišijem si ju na ruksak ako pamiatku," toto si odnesie zo Slovenska švajčiarsky turista.

Ručná práca sa stále teší záujmu

Predavači suvenírov sa na nedostatok turistov zatiaľ nesťažujú. Dozvedeli sme sa že pozornosť ľudí púta náš folklór. Bábiky zo šúpolia si od nás nosia turisti už niekoľko desaťročí. Obľúbená je stále aj keramika a vyšívané obrusy. "Ručná práca určite áno. Pokiaľ to nie je z Číny, ale slovenská výroba, tak áno. Hlavne čumilov a aj paparazziho, ktorý sa tu bohužial už nenachádza," tak toto kupujú turisti v stánkoch so suvenírmi.

Turisti si berú aj dôležité informačné tabule

Turisti, ktorí si nerobia len jednodňový okruh - Bratislava, Viedeň, Budapešť a namieria si to až do Vysokých Tatier, však niekedy spravia pri zháňaní suvenírov poriadne problémy. Berú si totiž napríklad orientačné horské značky. "Do roka zmizne tých tabuliek neúrekom!" povedal povedal Marián Šturcel zo Štátnych lesov TANAP.

V každom prípade, každý návštevník, ktorý u nás nechá hoci len dve eurá za magnetku, pomáha našej ekonomike. "Príjmy z aktívneho zahraničného cestovného ruchu, dosiahli za prvý štvrťrok 2013 úroveň 383 miliónov eur," upresnila Petra Pauerová, hovorkyňa Národnej banky. Najviac k nám chodia Česi, Rakúšania a Poliaci.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články