Jasno
12°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
V Iráne zadržali slovenských špiónov, hrozí im trest smrti
Zdielať na

V Iráne zadržali slovenských špiónov, hrozí im trest smrti

BRATISLAVA/TEHERÁN / Režim v Iráne má problém s ďalšími Slovákmi. Presnejšie, tí majú problém s miestnou mocou. Našincov totiž zatkli pre podozrenie zo špionáže a hrozí im trest smrti! Informáciu ako prvý priniesol denník SME a potvrdilo ministerstvo zahraničných vecí.

Z rogala vraj fotili vojakov

Bližšie informácie o prípade nechce prezradiť s vysvetlením, že v súčasnosti medzi oboma stranami prebiehajú diplomatické rokovania. Piatich či šiestich Slovákov mali zadržať potom, ako z rogala fotografovali okrem iného aj vojenské objekty.

„Vieme o tomto prípade a ubezpečujeme vás, že podnikáme príslušné kroky. Náš zastupiteľský úrad v Teheráne je v priamom kontakte so zadržanými občanmi aj iránskou stranou,“ reagoval pre denník SME tlačový odbor rezortu diplomacie.

"V tejto chvíli nemôžeme poskytovať žiadne ďalšie podrobnosti," dodal hovorca ministerstva Boris Gandel. Slovákov zatkli údajne pred viac ako tromi týždňami. V krajine mali byť na turistické víza.

Prípad Valuch

Nedávno v Iráne zadržali iného Slováka. Mateja Valucha zadržali v Teheráne 23. augusta minulého roka. „Naša vláda a naša ambasáda boli o mojom zadržaní informované až v januári. Tým, by som im chcel ešte raz poďakovať, keďže to bol naozaj rekordne rýchly čas, za ktorý ma dokázali z toho väzenia dostať, čo poznám aj z príbehov iných väzňov,“ povedal pre médiá. Kontakt so slovenskou ambasádou mu však počas väznenia neumožnili.

Slováka v Iráne zadržali preto, lebo vraj pracoval pre americkú CIA. Iránska štátna televízia o ňom odvysielala dokument s názvom Lovec v pasci. Vo videu, ktoré sa dá pozrieť na youtube, rozpráva o tom, ako prišiel do krajiny pracovať, neskôr ho kontaktoval dôstojník CIA, ktorému posielal osobné údaje o Iráncoch.

Na konci príbehu mladého Slováka má byť údajné odhalenie šiestich agentov, ktorí podnikali "neustále a chytré operácie" zamerané na Iráncov. POZRITE SI REPORTÁŽ.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy