Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Spomienky Mateja Valucha (26). Na Irán som nezanevrel
Zdielať na

Spomienky Mateja Valucha (26). Na Irán som nezanevrel

DUBNICA NAD VÁHOM / Obvinili ho zo špionáže, zatvorili do väzenia, vypočúvali. Reč je o Matejovi Valuchovi z Dubnice nad Váhom. Ten totiž odišiel do Iránu podnikať, jeho práca sa však mala zvrhnúť a stať sa z neho mal agent CIA. Napokon sa mu predsa len podarilo dostať na Slovensko. A čo robí v súčasnosti?

Najťažšie chvíle v iránskom väzení

"S odstupom času sú to zmiešané pocity, človek prišiel o pol roka života na slobode, ale zase na druhú stranu získal nejakú zaujímavú skúsenosť. V tom väzení sa veľa naučil. Najťažšie to je v tom prvom období, keď človek bojuje s tým strachom, nevie, čo sa bude diať, ako sa k nemu budú správať. Ako budú prebiehať výsluchy, či mu dajú najesť, či nedajú," spomína Valuch.

V auguste minulého roka sa Valuchovo podnikanie v Iráne zmenilo na nočnú moru. Zatkli ho, 40 dní strávil na samotke a na krku mal zrazu obvinenie zo špionáže. V iránskom väzení napokon strávil takmer pol roka, no aj tak na krajinu nezanevrel.

Svet agentov ma neláka

Iránski policajti s ním dokonca nakrútili film. Vraj mu povedali, že ľudia, s ktorými spolupracoval, boli agentmi CIA. A pre túto spoluprácu mu hrozilo niekoľko rokov za mrežami.

Začiatkom februára však došlo k zlomu a Matej sa dostal konečne späť na Slovensko. Teraz si užíva slobodu - a pripravuje knihu. V nej chce prezradiť, ako to s jeho prácou pre tajnú službu bolo. Jedno je však isté. Svet agentov ho neláka.

"Pracujem na knihe z Iránu. Ako som spomenul v tých rozhovoroch, písal som ju už v hlave. Bude to taká úprimná autentická výpoveď a už mám prvú verziu napísanú. Mňa zaujíma buď svet podnikania alebo skôr nejaké charitatívne veci a nie svet polície," uzatvára.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA/MZVaEZ SR

Súvisiace články

Najčítanejšie správy