Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Bývalý špión Köcher: Pri troche šťastia Valucha z Iránu vyhostia
Zdielať na

Bývalý špión Köcher: Pri troche šťastia Valucha z Iránu vyhostia

Meno Matej Valuch a jeho špionážny príbeh rezonuje médiami už niekoľko dní a neutícha. Ku kauze sa vyjadril aj bývalý špión československej rozviedky, ktorý v 70. rokoch prenikol do americkej tajnej služby. Karel Köcher tvrdí, že Matej Valuch mohol byť prostredníkom medzi Iráncami a CIA. Podľa neho však Slováka nakoniec z Iránu vyhostia.

Bývalý elitný špión na základe doposiaľ medializovaných správ nevylučuje, že mladý Slovák na pokyn nejakého Američana naozaj pozval do Viedne ľudí z Iránu. A tých sa následne snažila CIA spravodajsky využiť.

Pochybuje však, že by on sám bol aktívnym zberateľom spravodajských informácií. To, že cieľom návštevy sa namiesto Bratislavy napokon stala Viedeň, súvisí podľa neho s politikou CIA. Na Slovensku by sa jej totiž operovalo ťažko a mohla by sa dostať do konfliktu s tunajšími úradmi. "CIA mala v Rakúsku za studenej vojny veľmi silné zázemie a dá sa predpokladať, že ho tam má dodnes. Takže Viedeň by bola pre CIA najlogickejšou voľbou," tvrdí Köcher.

Operácia pôsobí neohrabane, CIA v tom môže mať prsty

Hoci celá operácia pôsobí na prvý pohľad neohrabane, podľa Köchera to neznamená, že ju naozaj nemá na rováši CIA. "Je pod obrovským tlakom získať spravodajské informácie o iránskom jadrovom programe. Predovšetkým preto, že sa uvažuje o možnom vojenskom údere na Irán,"  hovorí Köcher. Spravodajské informácie dostávajú Američania predovšetkým od izraelského Mossadu. Aby mohli Bielemu domu zdôvodniť prípadný útok, potrebujú podľa bývalého špióna vlastný zdroj. A tak nemožno vylúčiť, že ponúkli Slovákovi veľký obnos peňazí, aby začal v Iráne podnikať podľa ich inštrukcií.

Bývalý agent československej rozviedky, ktorému sa podarilo oklamať polygraf a preniknúť na strážené oddelenie CIA, sa vyjadril aj k videu, čo nakrútila iránska televízia. Mladík je podľa neho v strese a Iránci mu nepochybne povedali, že pokiaľ zvládne svoju rolu presvedčivo, budú k nemu zhovievaví.

Köcher: Pána Valúcha pustia

Rovnaké šaty na viacerých záberoch v rôznom čase naznačujú, že Matej má okrem väzenského oblečenia len tie jediné, v ktorých ho zatkli. Zo strany tvorcov ide o propagandistický ťah. "Keď ho úspešne zrealizujú, tak pána Valúcha pustia. On naozaj nie je nepriateľ. To je človek - teda pokiaľ je to pravda - ktorý sa z komerčných dôvodov nechal nahovoriť."

14 mesiacov v americkom väzení

78-ročný muž, ktorý sa narodil v Bratislave a dnes žije neďaleko Prahy, považuje celú kauzu za neprimerane nafúknutú. "To však ešte neznamená, že ten príbeh je sám o sebe vykonštruovaný. Vykonštruované by bolo až obvinenie zo špionáže," dodáva muž, ktorý strávil po svojom odhalení 14 mesiacov v americkom väzení.

Köchera vymenili za ruských disidentov

"Ja si myslím, že s trochou šťastia by to mohlo pre pána Valúcha skončiť obyčajným vyhostením. Že s nimi spolupracoval na tom videu, bolo veľmi rozumné. A myslím si, že v slovenských komentároch by malo niekde zaznieť, že i keby to bola možno všetko pravda, tak šlo skutočne len o pomýlené sprostredkovanie a nie o skutočnú špionáž. Iránčania by to veľmi uvítali a možno by boli ústretovejší. Kategorické prehlasovanie, že si to jednoducho vymysleli, by naopak mohlo byť kontraproduktívne," dodal bývalý agent, ktorého v roku 1986 vymenili Američania za niekoľko sovietskych disidentov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy