Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Miloš Zeman, nie si náš prezident! Odkazujú umelci aj havlovci
Zdielať na

Miloš Zeman, nie si náš prezident! Odkazujú umelci aj havlovci

Miloš Zeman, nie si a nikdy nebudeš môj prezident. Presne toto odkazujú novozvolenej hlave Českej republiky niekoľko desiatok osobností verejného života. Po víťazstve v prezidentských voľbách sa však na chvíľu utiahol Zeman na Vysočinu, aby si tu doprial odpočinok. Do Prahy zamieri vo štvrtok a začne plánovať program na ďalšie dni...

Zvíťaziť pomocou klamstiev...?

"Pred chvíľou odišiel na niekoľkodenný zaslúžený odpočinok na Vysočinu," oznámila Jana Bartošová zo Zemanovho tímu. Zeman má apartmán v Novom Veselí na Žďársku. Podľa jeho volebného štábu bude hlavne zbierať sily po kampani pred voľbami, v ktorých vo finále zvíťazil nad šéfom TOP 09 Karlom Schwarzenbergom. V Novom Veselí zrejme prijme aj niekoľko súkromných návštev.

Po sobotňajšej prehre Zemanovho protikandidáta vznikla okrem iného iniciatíva odporu. "Zvíťaziť pomocou klamstiev a eštébáckych metód je Pyrrhovo víťazstvo," povedala pre agentúru ČTK režisérka Monika Le Fay. Podľa nej táto iniciatíva reaguje na Zemanovu negatívnu volebnú kampaň a výpady proti rivalovi a vytýka mu to.

Iniciatíva aj na sociálnych sieťach

Kampaň bola podľa expertov v závere značne agresívna. Na pretras prišlo aj sudetonemecká téma, rodinné pomery Schwarzenberga, sporné inzeráty mieriace proti nemu či spolupracovníci Zemana a jeho opozičná zmluva medzi ODS a ČSSD.

Vyhlásenie podpísali ľudia z rôznych oblastí - umelci intelektuáli aj ľudia z okruhu bývalého prezidenta Václava Havla. Je medzi nimi napríklad bývalý Havlov tajomník Vladimír Hanzel, kňaz Ladislav Heryán, hudobníci Roman Holý a Jaroslav Hutka, herci Jan Kašpar, Oldřich Navrátil a Veronika Žilková, režisérka Olga Sommerová, architekt Bořek Šípek, riaditeľ galérie Dox Leoš Válka či historik Petr Placák. Odporci tiež založili stránky na sociálnych sieťach.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy