Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zeman na hrade. Médiá skloňujú cigarety, alkohol a iróniu
Zdielať na

Zeman na hrade. Médiá skloňujú cigarety, alkohol a iróniu

Po Václavovi Klausovi na Pražský hrad v osobe Miloša Zemana prichádza prezident ústretový voči Európskej únii. Zdôraznili to popredné európske denníky na svojich internetových serveroch. Mnoho z nich ale upozorňuje na údajnou záľubu budúceho českého prezidenta v sarkazme či alkohole.

Agentúra DPA (Nem.): Náruživý fajčiar a milovník pálenky

"Ľudový náruživý fajčiar a milovník pálenky nie je mužom diplomatických prázdnych fráz. Keď bol v rokoch 1998 až 2002 predsedom vlády, postaral sa o rozruch a zdesenie provokatívnymi výrokmi o sudetských Nemcoch ako o "Hitlerovej piatej kolónii"," poznamenala agentúra DPA s tým, že vtedajší nemecký kancelár Gerhard Schröder potom zrušil plánovanú návštevu Prahy.

DPA zároveň cituje jedno zo Zemanových obľúbených prísloví: "Starého psa novým kúskom nenaučíš."

Rzeczpospolita (Poľ.): Charakterizuje ho nevyberavý jazyk

Poľský denník Rzeczpospolita má na svojom serveri výsledky českých volieb prezidenta ako hlavnú správu dňa s titulkom "Miloš Zeman českým prezidentom."

Denník ponúka profil víťaza a okrem iného píše: "Zvolený prezident je za zvýšenie daní, je proti legalizácii marihuany, nechce kvóty pre ženy. Naopak mu nevadí zväzky osôb rovnakého pohlavia alebo adopcia detí homosexuálmi... Okrem masívnej siluety ho charakterizuje nevyberavý jazyk, rovnako ako obdiv českého piva, becherovky a ďalších nápojov."

Poľský denník podobne ako ďalšie zahraničné média zdôrazňuje, že na rozdiel od Klausa je Zeman zástancom EÚ a prijatia eura. "Rovnako by chcel, hoci je to nereálne, začleniť Izrael do štruktúr NATO."

El País (Šp.) -Zlepšia sa vzťahy s EÚ

Podľa španielskeho denníka El País sa dá očakaváť, že "so Zemanom, ako hlavou štátu, sa zlepšia vzťahy prezidentského úradu s Európskou úniou po etape krajného euroskepticizmu Václava Klausa."

Denník taktiež píše, že Zemn triumfoval po tvrdej volebnej kampani poznamenanej minulosťou a kritikou Karla Schwarzenberga za jeho výroky o vyhnaní "troch miliónov obyvateľov Československa hovoriacich po nemecky" po 2. svetovej vojne.

BBC: Politik, ktorý je známy "vtipným zhadzovaním oponentov"

Server spravodajskej televízie BBC označuje Zemana za politika, ktorý rád pije a fajčí jednu cigaretu za druhou a ktorý je taktiež známy svojim "vtipným zhadzovaním oponentov." Podľa BBC ide triumfálny návrat muža, o ktorom si mnohí mysleli, že s politikou už skončil.

BBC si všimla aj veľký záujem českých občanov o prvú priamu voľbu prezidenta "Hoci Česi sú všeobecne z politiky rozčarovaní, išli si hromadne vybrať medzi dvoma odlišnými kandidátmi. Pánom Zemanom, ktorý je ironický bývalý sociálnodemokratický premiér a Karlom Schwarzenbergom, postarším aristokratickým ministrom zahraničia," konštatuje BBC.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/MARFA/Tomáš Krist

Súvisiace články

Najčítanejšie správy