Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Ako sa má zabrániť požiarom bytov? Zákonom!
Zdielať na

Ako sa má zabrániť požiarom bytov? Zákonom!

Keby sa rodina neprebudila, zrejme by neprežila. Za posledných pár dní sa vyskytlo množstvo požiarov bytov a domov. Aj napriek snahe hasičov boli škody závratné. V niektorých prípadoch boli príčinou zabudnuté jedlá na sporáku, cigarety, či spánok. Týmto veciam sa však dá zabrániť a košickí hasiči na tom už pracujú...

Sedem eur miesto tisícok eur

Košickí požiar bytov sa mohol skončiť oveľa väčšou tragédiou. Len niekoľko dní pred Vianocami ostala rodina bez strechy nad hlavou. A to mala šťastie, že sa vôbec jej členovia prebudili. Katastrofe sa však mohlo predísť. Obyčajnou a lacnou vecou. Inštaláciou dymových hlásičov.

Dá sa kúpiť vo väčšine obchodov s elektronikou. Obyčajné bytové stoja v priemere sedem eur a vyššie. Význam pritom má najmä vtedy, ak majiteľ bytu spí a netuší, že okolo neho vzniká peklo. Prvá fáza horenia je - dym.

Hasiči chcú hlásiče povinné

"Zadymenie sa rozprestiera v celom priestore bytu a tým pádom sa znižuje obsah kyslíka, takže je vysoká pravdepodobnosť na to, že sa človek udusí," informoval riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach Jozef Fedorčák.

V súčasnosti preto rezort vnútra pripravuje spolu s hasičmi zákon, ktorý má dymové hlásiče zaviesť ako povinnú výbavu bytov, hoci zatiaľ nie všetkých. "V novostavbách by takéto hlásiče boli rozostavené, respektíve v objektoch, ktoré podliehajú rekonštrukcii... Predchádzajú totiž veľkým škodám," tvrdí Fedorčák. Podľa hasičov by si na takúto výbavu bytov senzormi mohli nárokovať aj poisťovne pri podpisovaní zmlúv.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy