Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
VIDEO. Odpaľujú most pri Kurimanoch. Prvý pokus neúspešný
Zdielať na

VIDEO. Odpaľujú most pri Kurimanoch. Prvý pokus neúspešný

Hoci počas betónovania sa zrútil ľahko ako dom zo zápaliek, odpálenie rozostavaného betónového mosta pri Kurimanoch sa zatiaľ nepodarilo. Vyslúžil si kvôli tragickým udalostiam z 2. novembra 2012, kedy po jeho zrútení tragicky zahynuli až štyria robotníci, prezývku "most smrti". Nuž a tento most smrti nie a nie padnúť...

Most smrti stále stojí

Prvý pokus, odpálenie mosta pri Kurimanoch. "Most stále stojí," oznámil nám náš reportér Matúš Gavlák, ktorý bol pri odpálení prítomný a pokus zaznamenal. "Snažili sa odpáliť spojky, pritom sa mala zrútiť celá horná konštrukcia mosta. Nič sa však nestalo. Okrem toho, že spojky len pukli, no ostali stáť na svojom mieste. Tak už ďalšie odpálenie zrejme nebude a chystajú sa na to ísť ručne."

300 metrov okolo stavby bola uzavretá zóna. Na podperách, ktoré držali konštrukciu, boli pripravené nálože. Divadlo prilákalo obyvateľov obce Iliašovce, hoci obecný rozhlas upozorňoval na nebezpečenstvo. Pár sekúnd pred výbuchom zaznela siréna. Silný výbuch bolo počuť skutočne ďaleko. Na mieste sa hovorilo, že konštrukcia sa mala zlomiť v strede a spadnúť. Nestalo sa.

Na rade sú ťažké mechanizmy

O vyjadrenie sme chceli požiadať aj firmu vykonávajúcu odstrel. Telefón však mala vypnutý. K slovu sa teda dostali ťažké mechanizmy. Ani po pár hodinách však s konštrukciou nepohli.

Podľa Gavláka je momentálne na mieste asi 10 robotníkov a ťažké mechanizmy, ktoré sa snažia zostávajúce časti mosta podkopať. "Ale už sa začína stmievať a ja pochybujem, že s tým dnes ešte pohnú."

Čierny 2. november

No zato počas samotného betónovania sa most č. 505 na úseku diaľnice D1 Jánovce - Jablonov veľmi ľahko prepadol a zrútil. Stiahol pritom so sebou aj robotníkov v službe. Štyria z nich prišli o život - dvaja priamo na mieste, 12 ďalší sa zranili. Viac si môžete prečítať TU!

Stavebné firmy, ktoré sa podieľali na jeho výstavbe majú už koncom týždňa oznámiť svoj návrh finančnej pomoci pre rodiny obetí. Pritom sa predstavitelia konzorcia Váhostav - SK a Bögl a Krýsl, k.s.zaviazali, že do konca vyšetrovania im budú vyplácať mesačne čiastku vo výške ich mzdy. Viac čítajte v správe TU!

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy