Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Figeľ: Za pád mosta môže štát, Počiatek klame
Zdielať na

Figeľ: Za pád mosta môže štát, Počiatek klame

Pre tragédiu zrúteného mosta pri Kurimanoch sa rozpútala prestrelka medzi terajším a bývalým ministrom dopravy. Ján Figeľ tvrdí, že za pád mosta je zodpovedný aj štát. Národná diaľničná spoločnosť totiž podľa neho zanedbala vlastný stavebný dozor. Na spadnutom moste odstrelia nálož.

Kto je zodpovedný za tragédiu?

Minister dopravy Ján Počiatek bol poobede osobne pri obci Iliašovce, okres Spišská Nová Ves, aby si pozrel miesto nešťastnej udalosti, pri ktorej zahynuli minulý piatok štyria robotníci. Po uplynulých dňoch má už na stole pripravenú dokumentáciu, ako aj postup odstránenia poškodenej podpornej konštrukcie.

"To technologické riešenie je navrhnuté tak, že sa odstráni riadeným odstrelom, k čomu je už odkonzultovaná dokumentácia aj s vyšetrovateľom aj s hasičmi," povedala na mieste minister.

Práve podporná konštrukcia je momentálne najväčším rizikom pre ľudí pohybujúcich sa na stavenisku. Potom, ako ju odstrelia, budú môcť začať s odstraňovaním niekoľko metrovej vrstvy sutín. "Samozrejme za dozoru vyšetrovateľa, aby neboli znehodnotené dôkazy," doplnil Počiatek. V tejto chvíli nie je vylúčené ani to, že po odstránení narušenej podpornej konštrukcie a sutín, padne za obeť celý most.

Figeľ obvinil NDS

V čase, keď robotníci na moste liali betón a keď došlo k zrúteniu mosta, mal byť podľa našich informácií na stavenisku pri Kurimanoch aj stavebný dozor. Ten však údajne chýbal. "To by bola čistá špekulácia, keby som hovoril niečo viac k tomu," povedal Počiatek.

Počiatek sa za tragédiu necíti byť zodpovedný. Silné dôkazy však vytiahlo bývalé vedenie rezortu dopravy. Figeľ tvrdí, že Počiatek klame. Podľa Figeľa nielen že na stavbe v čase, keď sa vylieval betón nebol žiaden stavebný dozor, údajne sa zmenila aj technológia stavby. O tom, že sa zmenil typ podpory mosta, musel vedieť aj dozor, teda Národná diaľničná spoločnosť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy