Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Do centier bez áut alebo s plnou peňaženkou!
Zdielať na

Do centier bez áut alebo s plnou peňaženkou!

V novembri to vraj bude definitívne. Hovoríme o najväčšom zásahu do systému parkovania v hlavnom meste. Ten by mal rozdeliť mesto na štyri parkovacie zóny a počíta s rozšírením takzvaného rezidentského parkovania pre domácich takmer v celom meste. Horšie to budú mať cezpoľní. Tí by mali za parkovanie v Bratislave platiť.

Domáci vs cezpoľní

Systém rezidenčného parkovania chcú v Bratislave  zaviesť od budúceho roka a mal by pokrývať najväčšie mestské  časti. Parkujúcich rozdelí na domácich a cezpoľných od apríla. Okrem centra by mali rezidenčné karty podobne ako v Starom meste používať obyvatelia Petržalky, Ružinova a Nového Mesta. Poplatok za vystavenie karty má byť 20 eur. Karta by mala platiť od 18-tej hodiny večer do ôsmej ráno, ozrejmil hovorca bratislavského primátora Ľubomír Andrassy.

Pre tých, čo nemajú v meste trvalý pobyt, zostane parkovanie na záchytných parkoviskách alebo tých platených. Lístok z parkoviska možno použiť ako lístok na MHD. Mesto sa netají tým, že je pre neho prioritou práve verejná doprava.

Cez deň zaparkujete aj na mieste rezidenta

Podobný systém funguje už istý čas v bratislavskom Starom meste, podľa starostky Tatiany Rosovej však nepriniesol na 100 percent to, čo sa od neho očakávalo. Rezidentské miesta boli cez deň prázdne a kto na nich parkoval dostal papuču.

Po novom by mala celý systém prevádzkovať súkromná firma, ktorú vyberú v tendri. "Máme tu na jednej strane cez deň voľné miesta, ktoré sú vyhradené pre rezidentov, na druhej strane veľký dopyt," poznamenala Rosová. Rezidenské miesta tam budú tiež za 20-eurový poplatok, avšak ak budú cez deň nevyužité, budú k dispozícii ostatným Bratislavčanom.

Rezidentom sa ľahšie zaparkuje aj v Košiciach

Rezidenčné parkovanie pre domácich plánujú spustiť aj Košičania. "Ľudia, ktorí bývajú v danej lokalite, aby vedeli pohodlne zaparkovať," doplnil košický primátor Richard Raši.

V Nemecku vyberajú mýto

Oveľa odvážnejšie na to idú Nemci. Tí v mestách plánujú vyberať mýto. V hre je Berlín, Mníchov či Kolín nad Rýnom a jeho zavedenie plánujú do dvoch rokov. Cena jednorázového poplatku za vjazd do mesta by vraj nemala prekročiť 7 eur. Tieto štandardy vraj platia v Londýne či Miláne. Bratislavčania nevylučujú aj takúto stratégiu, platiť by sa mohlo napríklad za prejazdy cez mosty.     

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články