Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Poľská potravinová mafia k nám pašuje odpad, tvrdí Kaliňák
Zdielať na

Poľská potravinová mafia k nám pašuje odpad, tvrdí Kaliňák

Slovenskí hygienici zistili prítomnosť salmonely v kuracom mäse, dovážanom z Poľska. To je ale zrejme nič v porovnaní so škandálom, ktorý vyšiel na povrch. Na naše územie sa totiž pokúsili prepraviť desiatky ton kontaminovaných potravín. Po kauzách s mäsom, či vajcami tak prišla ďalšia rana. Šokujúce skutočnosti odhalili výsledky celoslovenských kontrol.

Zelené mäso, teplé jogurty...

Minister vnútra už hovorí o potravinovej mafii. Pri kontrolách kamiónov sa policajtom chcelo zvracať. Zelené mäso, či teplé jogurty mali skončiť na našich stoloch.

"Treba vám ten identifikačný dokument? O chvíľu vám ho donesiem." Takto prišiel na miesto s inšpektormi vyjednávať majiteľ poľskej firmy. S pečatným prsteňom na ruke a v luxusnom aute sa snažil policajtov presvedčiť, že mäso po záruke je v poriadku.

Podobný scenár mali desiatky kontrol. Celkovo policajti spolu s inšpektormi veteriny skontrolovali viac ako 500 zásielok. 129 bolo zlých.  "Každá štvrtá zásielka mala problém," tvrdí minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Prídu ďalšie kontroly

Inšpektori ťahali nadčasy. Policajti striehli tiež.  Rozdávali pokuty a kamióny otáčali tam odkiaľ prišli. Vrcholom drzosti bol poľský kamionista, ktorého poslali späť a vrátil sa iným priechodom na Slovensko. Znovu ho poslali do Poľska a vrátil sa na tretí pokus.

Táto mafia ale pracuje ešte sofistikovanejšie. "Najprv prejde poľské auto, 5 kilometrov za hranicami skontroluje, či stojí na obvyklom mieste hliadka," hovorí o otrasných praktikách šéf veterinárov Jozef Bíreš.

Stovky pokút, desiatky správnych konaní. Prepravcovia prevážali tony skazených potravín. Minister Jahnátek myslí boj proti potravinovej mafii vážne. Kamionisti boli len začiatok. Už na budúci týždeň chce informovať o reštauráciách a predajniach.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články