Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Investor budovy 3nity popiera, že by sa so stavbou ponáhľali
Zdielať na

Investor budovy 3nity popiera, že by sa so stavbou ponáhľali

V prípade spadnutej 5-poschodovej budovy v Bratislave sa vyjadril aj izraelský investor. Pripúšťa technickú chybu na stavbe, no počká na výsledky vyšetrovania, ktoré budú známe až o niekoľko týždňov, možno mesiacov. Ministerstvo dopravy však chystá nový stavebný zákon, v ktorom plánuje zvýšiť zodpovednosť na stavbách.

Zobrali sme najlepších

Stavby vedúci, dozor z medzinárodnej spoločnosti aj stavebný inžinier z banky. Títo všetci dohliadali na stavbu 5-poschodovej budovy 3nity. No aj napriek tomu, niekto pochybil. I keď ešte výsledky prepočtov nie su hotové, je im jasné, že išlo o technickú chybu.

"To znamená napríklad statika, ale to je predmetom vyšetrovania, my sme k projektu zobrali tých najlepších, akí boli u vás na trhu," povedal investor developerskej skupiny Vara group, Ben Zion Zabolini. Akýkoľvek nátlak na robotníkov pre urýchlenie stavby odmieta. "3nity mal byť otvorený už pred 2 rokmi, hovoriť o tom, že sme sa ponáhľali nám príde smiešne a absurdné," hovorí Zabolini.

Zmena legislatívy

V prípade, že sa ukáže, že pochybil projektant, nebude vyvodzovať dôsledky len polícia. "Pre nás je každý projektant nevinný, kým nerozhodne súd. Pokiaľ sa preukáže, budu vyvodené dôsledky, ktoré môžu byť až odobratie licencie pre projektovanie," tvrdí Otto Tokár zo Slovenskej komory stavebných inžinierov.

Škaredé budovy zabíjajú vkus, nebezpečné, ľudí. V tomto prípade našťatstie k tragédii nedošlo. No pravdepodobne je načase, aby sa zmenila legislatíva. Na to upozornuje aj komora stavebných inžinierov. Komora chce mať pod kontrolou stavbyvedúcich nielen pri skúšaní, ale aj pri dohľade nad ich výkonom. No ministerstvo dopravy o tom zatiaľ neuvažuje. 

Kontrola zlyháva

"Je ich niečo medzi 7 - 10 tisíc spolu so stavebným dozorom, ale kto ako funguje, nevieme. Pôsobia na základe živnostenského zákona," hovorí Tokár. So stavebnou políciou sa na Slovensku nepočíta ani do budúcnosti. Jej kompetencie na seba prevzali iné inštitucie. "Stavebné úrady, krajské stavebne úrady a stavebná inšpekcia," povedal hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. No keďže kontrola zlyháva pravdepodobne aj tu, ministerstvo pripravuje nový stavebný zákon.

"Medzi nové opatrenia v zákone bude patriť  zvýšenie zodpopvednosti stavebníka, projektanta aj stavebneho dohľadu," dodal Kóňa.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy