Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pád budovy v Bratislave. Príčiny sú stále neznáme
Zdielať na

Pád budovy v Bratislave. Príčiny sú stále neznáme

V nedeľu ráno sa v Bratislave zrútila 5-poschodová budova v priebehu niekoľkých sekúnd. Hasiči a záchranári vyháňali ľudí z neďalekého paneláka doslova z postelí. Budúce garáže a wellnescentrum už čakali len na kolaudáciu. Na stavbe teda v tom čase nikto nepracoval.

Budova sa zrútila samovoľne. Kto nesie za včerajšiu haváriu zodpovednosť, zatiaľ nie je známe. Podľa odborníkov však ide jednoznačne o chybu pri stavbe projektu.

V súvislosti so zrútením sa rozostavanej budovy na Plynárenskej ulici v Bratislave začala polícia trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Ako informovala bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová, do konania pribrali znalca z odboru stavebníctva, aby zistili príčiny pádu stavby. Za uvedený skutok hrozí trest odňatia slobody na dva až päť rokov. Okamžite po páde budovy sa spustila lavína špekulácií ako sa to mohlo vôbec stať. Päťposchodové budovy u nás nepadajú bez príčiny často.

Zatiaľ iba dohady

V zákulisí statikov a stavebných inžinierov zazneli viaceré verzie. Problémom vraj mohlo byť množstvo zeminy na streche stavby - vraj bola priťažká a preto sa strop prepadol. Ďalším dôvodom vraj mohla byť rýchlosť akou sa pri stavbe pracovalo - materiály vraj nestíhali vytvrdnúť a preto nevydržali. Všetko sú to dohady, čo je skutočnosť sa zatiaľ preveruje.

Slovenská komora stavebných inžinierov nám prezradila, že chýb muselo byť viac. "Vždy dávame dvojité bezpečnostné opatrenia, takže je tam záruka, že sa nič nestane, teraz to musel byť súhrn viacerých obrovských chýb," uviedol Ján Kyseľ zo Slovenskej komory stavebných inžinierov.

Stanovisko spoločnosti Metrostav k zrúteniu sa budovy: "Príčiny poruchy dosiaľ nie sú známe. V súčasnej dobe sa pracuje na kontrole a revízii statického výpočtu. Závery tejto revízie zároveň určia spôsob sanácie havarovaných konštrukcií. Zodpovední pracovníci zhotoviteľa a investora spolupracujú s orgánmi mesta a políciou. Obytná časť komplexu nebola haváriou poškodená a je plne funkčná," uviedol hovorca spoločnosti František Polák.

Oslovili sme aj firmu, ktorá je stavebníkom projektu. "O osude budovy budeme popoludní rokovať, rozhodneme čo ďalej," uviedla Iveta Adamcová z Vara Group. Aj tento prípad by mal byť výstrahou pre všetkých nepoctivých developerov a architektov.

Trestné stíhanie

V súvislosti so zrútením sa rozostavanej budovy na Plynárenskej ulici v Bratislave začala polícia trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Ako informovala bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová, do konania pribrali znalca z odboru stavebníctva, aby zistili príčiny pádu stavby. Za uvedený skutok hrozí trest odňatia slobody na dva až päť rokov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy